Aktualności:

21 Rocznica IFAR - króciutka refleksja rocznicowa... --> http://www.ifar.pl/index.php/topic,5040.0.html

Menu główne

KSeF

Zaczęty przez Lidka65, Wczoraj o 17:24

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Lidka65

Witam wszystkich, mam pytanie odnośnie KSeF. Zajmuję się składnicą akt w moim zakładzie pracy (biblioteka). Czynności kancelaryjne wykonywane są u nas w systemie tradycyjnym. Czy w związku z KSeF i "pojawieniem" się faktur elektronicznych powinnam uaktualnić Instrukcję Kancelaryjną i JRWA? W JRWA faktury ujmowane są w "Dokumentach księgowych". Czy tam przy okresie przechowywania umieścić uwagę np. że faktury ustrukturyzowane przechowywane są w systemie KSeF 10 lat? Zupełnie nie wiem natomiast jaki zapis zrobić w Instrukcji Kancelaryjnej. Może wystarczy nanieść zmiany tylko w Regulaminie Obiegu Dokumentów?

Pozdrawiam   

lukas_drill

witam,
również bardzo chętnie dowiem się tych rzeczy...
U nas twierdzą, że KSeF w zasadzie nic nie zmienia w kwestii archiwizacji, bo nie ma możliwości dodawania dopisków, opisów na fakturach itp. No ja już nie wiem, bo gdzieś czytałem (hmmm, tylko gdzie...;)), że będzie jakaś edytowalna stopka czy coś w tym stylu, no i to można wykorzystać...
Może warto swoje AP zapytać...?
Wg. mnie cała sytuacja bardzo podobna jest do CEDiG. Przy obsłudze dowodów w JRWA jest informacja, że inny jest okres przechowywania kopert dowodowych od czasu działalności CEDiG. Tutaj też mógłby się pojawić podobny zapis, ale zapewne KSeFotwórca o tym nawet nie pomyślał...

Barsa

Co ma za znaczenie ile to będzie przechowywane w jakimś tam systemie? Gdy są wasze sprawozdania w GUS itd. to patrzycie ile oni przechowują?
Jeżeli macie jakieś inne regulaminy na obieg dokumentów niż IK to może coś tam trzeba zmienić, ale w archiwizacji wiele się nie zmienia a w sumie w mojej ocenie nic. Chyba, że ktoś zmieni formę z papierowej na elektroniczną i wyjmie dowody księgowe z wyjątków jeżeli tam je ma.