Aktualności:

UWAGA:  - Upgrade do wersji 2.1.6 - zakończony... proszę o zgłaszanie ewentualnych błędów tutaj: https://www.ifar.pl/index.php/topic,5154.0.html

Menu główne

Błędy we wnioskach na brakowanie wysłanych do AP

Zaczęty przez Archeownia2025, Dzisiaj o 16:28

Poprzedni wątek - Następny wątek

Archeownia2025

Dzień dobry. Przejęłam niedawno  obowiązki w archiwum zakładowym urzędu gminy i miasta. Jestem osobą początkującą w tym temacie.  Archiwum jest w stanie dosyć zaniedbanym. Kolega, który zajmował się tym od 2022 roku niestety zostawił mnie z masą problemów. Otóż w roku 2022 utworzył kilka spraw odnośnie brakowanie, zrobił spis dokumentacji niearchiwalnej i uzyskał zgody kierowników. Następnie kolejno w latach 2023, 2024 i 2025 utworzył następne sprawy odnośnie brakowania- zrobił spis dokumentacji niearchiwalnej i również uzyskał zgody kierowników. W każdym roku utworzył kilka lub kilkanaście takich spraw. Natomiast w roku 2025 utworzył kolejne jeszcze sprawy, które to są połączeniem spraw z lat wcześniejszych. Po prostu sprawy z 2022, 2023, 2024 i 2025 pomieszał i połączył w 2025 roku w kolejne sprawy. Zrobił to myląc numery spisów i wpisując błędne ilości. I takie wnioski z nowymi numerami spraw w 2025 roku wysłał do AP z prośbą o zgodę na brakowanie. Problem w tym, że na część tych wniosków AP wydało zgodę na brakowanie. Proszę o poradę doświadczonych forumowiczów, co z tym teraz zrobić. Chociaż zdaję sobie sprawę, że nie obejdzie się bez konsultacji z moim AP. Strasznie ciężko było mi odszyfrować które sprawy tak pociął i wymixiwał. Jak wybrnąć z tej sytuacji, kiedy numery spisów i ilości są pomylone, a sprawy tak wymieszane?