Lokal archiwum - jak zabezpieczyć kategorię A

Zaczęty przez Sylwia S, Wrzesień 18, 2025,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sylwia S

Dzień dobry

Proszę o poradę jak zabezpieczyć na regałach akta kategorii A i jak najlepiej ją oznakować bez wykorzystania pudeł bezkwasowych?

Z góry dziękuję  :)

Agatka1986

Akta kategorii A trzyma się osobno na regałach. Regały mają być oznakowane, a warto spojrzeć w zapisy instrukcji kancelaryjnej bo jest mowa o umieszczeniu materiałów archiwalnych w teczki bezkwasowe a teczki w pudla bezkwasowe Poza tym pomimo wydatku na pudla bezkwasowe to jednak jest oszczędność na przyszłość. Każde zmiany, przesunięcia, korzystanie z dokumentacji sprawia, że teczka niszczy się już nie wspomnę o lapaniu kurzu więc zabezpieczenie teczek w pudlach bezkwasowych ma sens.

liteona

Nie ma zapisu, że teczki przechowuje się w pudłach bezkwasowych. Ja teczki bezkwasowe z kat A przechowuję w pudłach archiwizacyjnych tylko z tego powodu, żeby się nie kurzyły i ładniej to wygląda. Jedyny moment gdy używamy pudeł bezkwasowych to w przypadku, gdy przekazuje akta A do AP. Raz nawet mi przyjęli w zwykłych bo tak akurat wyszło...

Agatka1986

Cytat: liteona w Wrzesień 22, 2025,Nie ma zapisu, że teczki przechowuje się w pudłach bezkwasowych. Ja teczki bezkwasowe z kat A przechowuję w pudłach archiwizacyjnych tylko z tego powodu, żeby się nie kurzyły i ładniej to wygląda. Jedyny moment gdy używamy pudeł bezkwasowych to w przypadku, gdy przekazuje akta A do AP. Raz nawet mi przyjęli w zwykłych bo tak akurat wyszło...
Ogolnie w mojej instrukcji jest zapis, że materiały archiwalne umieszcza się w teczkach bezkwasowycg a te w pudlach (fakt nie jest dokładnie wpisane, że w bezkwasowych) jednak ja całość kat. A daje w bezkwasowe materiały- nie mam też jakoś wybitnie dużo tych, które myszą vyc przechowywane przez okres 25 lat.