Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta szczególnie z domen WP, Onet, Interia  - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

zmiana kwalifikacji

Zaczęty przez Paulina, Wrzesień 03, 2025,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Paulina

Hej,
chciałam się dowiedzieć, jakie panują praktyki w składnicach akt odnoście zmiany kwalifikacji w obrębie kat. B -
czy musicie prosić o zgodę AP, czy robicie to sami po prostu zmieniając kat. na teczkach i spisach z.-o. ?
Swego czasu moja jednostka zatrudniła archiwistę na zlecenie, a w dokumentacji po nim znalazłam właśnie zmiany w kwalifikacji, ale bez żadnej podstawy, tj. zgoda archiwum.

Aleks

Jeśli do zmiany kwalifikacji obligują nas zewnętrzne przepisy (jak np w kwestii długości przechowywania akt osobowych po 2018 roku) to nie trzeba zgody AP. Cała kwalifikacja powinna wynikać z JRWA lub jeśli nie ma z zewnętrznych przepisów. U nas generalnie raczej nie było zmian, chyba że właśnie AP wskazywało, że ma być inaczej niż my daliśmy (ale to raczej na kategorię A).