Zmiana organizacyjna w jednostce - JRWA

Zaczęty przez Martuska, Sierpień 08, 2025,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Martuska

Dzień dobry,

w mojej jednostce ma nastąpić zmiana w organizacji – z jednej komórki organizacyjnej mają powstać dwie.
Ponieważ jeszcze nie przeprowadzałam aktualizacji JRWA, robiła to poprzednia archiwistka, a także śledząc dokumenty wcześniejszej zmiany, która była wprowadzona zarządzeniem (symbole niektórych komórek).
Czy jednostka wprowadza zarządzeniem zmianę, a potem wysyłamy to do AP? Prace nad zmianą JRWA trwają i ma on być uaktualniony, ale to za kilka miesięcy.
Pozdrawiam:)

Barsa

Co ma w sumie w twoim przypadku JRWA do zmian organizacyjnych? Rozumiem regulamin organizacyjny itp. ale JRWA?

Jeżeli JRWA ma być zmieniane to ogólnie polecam mocno żeby obowiązywało od 1 stycznia.

Czarny1986

Witam,
JRWA jest niezależne od struktury organizacyjnej, chociaż powinien odzwierciedlać wszystkie kierunki działań danej jednostki. Dlatego zmiany organizacyjne zawiera regulamin (w tym skróty komórek stosowane przy nadawaniu numerów spraw), natomiast JRWA wykaz dokumentacji powstającej w danej jednostce. Najpierw JRWA do uzgodnienia z AP, a dopiero potem wprowadzone zarządzeniem. Do regulaminu AP raczej nic nie ma ale myślę, że mogą coś podpowiedzieć w kwestiach związanych z obiegiem dokumentacji. Jeżeli otrzymają takie pytanie :)
pozdrawiam