Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta szczególnie z domen WP, Onet, Interia  - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

Przekazywanie dokumentacji do AP

Zaczęty przez MOPSIAK, Maj 09, 2025,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MOPSIAK

Witam serdecznie!

Chciałabym was zapytać drodzy członkowie grupy o to jak wygląda przygotowanie dokumentacji do przekazania do AP. Sprawa wygląda tak, że posiadamy teczki, które spodobały się AP i mam je "przerobić" tak jak dokumentację kat. A, czyli spaginować i wyłączyć metalowe elementy i koszulki. Nie wiem natomiast czy jeżeli dokumentacja ta jest luźna i niezwiązana to czy mam ją przesznurować kartka po kartce? I druga sprawa: czy teczki muszą być białe bezkwasowe i spełniać jakąś normę ISO?

GminaJasienicaRos

Jestem na tym etapie. Mam teczki z lat 80 i 70. Przekwalifikowuje je wedlug instrukcji z 2011 roku (to jest najtrudniejsze), jezeli nie ma spisu to robię. Następnie numeruje kazda zapisaną strone, wyciagam wszystko co metalowe i plasyikowe, wycinam pierwsza stone starej teczki i wszystko wkladam do nowej bezkwasowej białej wiazanej teczki. Na koncu teczki pisze ile stron zawiera teczka. to tak w skrócie ;)

Barsa

Nie trzeba już od kilku lat nic przesznurowywac czy klipsowac. W sumie to może jeszcze występować w jakiś starych, nie zaktualizowanych przepisach, ale nie występuje już w przepisach ogólnych.

Spotkałem się nawet z tym, że AP chce żeby teraz klipsy wyrzucać z dokumentacji, ale tutaj można trochę powalczyć, że kiedyś jednak trzeba było to robić, choć to też czy przesznurowanie=klipsowanie to inna dyskusja.

MOPSIAK

A jeżeli chodzi o teczki do dokumentacji kategorii A? Jakie to powinny być? Zwykłe sznurowane czy jakieś specjalne?

Barsa

Bezkwasowe, zgodne z rozporządzeniem, ale tak "sznurowane".

archwiwum_ola

Czy przesznurowują Państwo sznurkiem takim cienkim czy też może taśmą bawełnianą????

Barsa

Chodziło, że teczki "na sznurek". Nikt raczej już nie przesznurowuję dokumentów, nie ma takiego przepisu... no chyba, że coś się uchowało w starej instrukcji, ale to też do zmiany a na pewno nie robić tego, bo i po co.

gtrafalski

Jeszcze jest kilka miejsc gdzie się przesznurowuje (np. dokumenty niejawne). Ostatnio rozmawiałem z moimi kadrami i oni doszli do wniosku że chcą sznurować/klipsować akta osobowe w celu zabezpieczenia kompletności akt. Problemem dla nich są różne formaty dokumentów, które mogłyby się łatwiej rozproszyć w trakcie porządkowania. Także to nie tylko zabytek, ale możliwość, z której, jak ze wszystkiego, należy korzystać z głową.

Barsa

Jeśli chodzi o akta osobowe, szczególnie te starsze to masz rację, choć też trzeba wyważyć czy "dziurkowanie" to nie jest niepotrzebne niszczenie dokumentów. Plus akta osobowe są z zasady ponumerowane i na każdym raczej są dane osobowe, więc ciężko żeby nie zachować kompletności.

gtrafalski

Coś Ci pofrunie w trakcie porządkowania i szukaj  :-\  U mnie akta i tak są w skoroszytach więc już są podziurkowane i nie było ryzyka dodatkowego dziurkowania.