Przekwalifikowanie dokumentacji do brakowania

Zaczęty przez archwiwum_ola, Maj 12, 2025,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

archwiwum_ola

Dzień dobry,
Jeżeli w archiwum trafiła się jeszcze dokumentacja np. z lat 1990 wzwyż do 2006 lub 2008 roku to oczywiście patrzę przy brakowaniu na kategorię, która obowiązywała w tamtejszym czasie. A następnie spoglądam na dzisiejsze obowiązujące od 2011 JRWA?
I jeśli kiedyś wynosiła ona B5 a w obecnie obowiązującym JRWA wynosi ona B10 to stosuję zasadę wyższej kategorii?
W tym przypadku B10 tak?
A jak to wtedy uwzględnić na spisie do brakowania ? Czy pisze się stary symbol i nowy czy już tylko nowy???
Może to i głupie pytanie ale pierwszy raz zabieram się za brakowanie dokumentacji niearchiwalnej.

Barsa

Symbol zawsze stary, archiwista nie zmienia znaków spraw itd., no chyba że naprawdę były błędnie nadane, przez co i kategoria zgoła inna, ale to są nazwijmy to szczególne przypadki.
Rozumiem, że chodzi o samorząd to chyba w rozporządzeniu z 2011 jest wprost napisane, że jak w załączonym tam jrwa jest wyższa kat. to taka się stosuje....

Konkretna6

Cytat: archwiwum_ola w Maj 12, 2025,Dzień dobry,
Jeżeli w archiwum trafiła się jeszcze dokumentacja np. z lat 1990 wzwyż do 2006 lub 2008 roku to oczywiście patrzę przy brakowaniu na kategorię, która obowiązywała w tamtejszym czasie. A następnie spoglądam na dzisiejsze obowiązujące od 2011 JRWA?
I jeśli kiedyś wynosiła ona B5 a w obecnie obowiązującym JRWA wynosi ona B10 to stosuję zasadę wyższej kategorii?
W tym przypadku B10 tak?
A jak to wtedy uwzględnić na spisie do brakowania ? Czy pisze się stary symbol i nowy czy już tylko nowy???
Może to i głupie pytanie ale pierwszy raz zabieram się za brakowanie dokumentacji niearchiwalnej.
Jeżeli teraz jest B10 a wcześniej było B5 to piszesz B10 ponieważ według przepisów zawsze wyższa kategoria się liczy. Z logicznego punktu widzenia ktoś kiedyś mógł sobie stwierdzić, że po co coś przechowywać tyle lat dam tylko 5 ale po latach praktykowania stwierdzono, że jednak to za mało, bo dokumenty często jeszcze bywają potrzebne. Co do symbolu z JRWA warto sprawdzić czy jest on prawidłowy, zgodny z JRWA stosowanym w tamtych latach. Jeżeli tak to napisać stary symbol a w polu uwaga dopisać, że symbol z JRWA z roku...

Barsa

CytatJeżeli teraz jest B10 a wcześniej było B5 to piszesz B10 ponieważ według przepisów zawsze wyższa kategoria się liczy.

Jakich przepisów? W jednostkach samorządowych tak jak pisałem wyżej reguluje to rozporządzenie z 2011, ale w innych jednostkach reguluje to każdorazowo zarządzenie wprowadzające normatywy lub zmiany w nich. Nie wszystkie jednostki dodają taki paragraf/punkt, z różnych przyczyn.

Konkretna6

Rozporządzenie to przepisy. Wewnętrzne normatywy to też przepisy. Ja przykładowo mam to wpisane do instrukcji składnicy akt w swoim zakładzie.

archwiwum_ola

Drodzy Państwo,
owszem wiem, że regulują to przepisy dosłowne (Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r.) a dokładniej § 6 ust. 3. Chodziło mi tylko właśnie o to, że symbol mimo wszystko zostaje taki sam czyli stary jak był kiedyś i nic nie zmieniam bo mi nie wolno i wstawiam tam tylko tą wyższą kategorię niearchiwalną. ;D  Proszę mi wybaczyć  nigdy nie robiłam jeszcze brakowania.

gtrafalski

Co do zasady tak. Ale im dłużej przyglądam się archiwistyce, tym bardziej mam wrażenie, że nie ma w niej zasady, od której nie byłoby wyjątków  ;)

Barsa

Czy ja wiem... z jednej strony nawet z paginacją są różne podejścia, ale znów np. z takimi sprawami jak przekwalifikowanie to trzeba po prostu czytać swoje normatywy albo przepisy nadrzędne, jeśli takowe są dla interesującego nas tematu.

Żeby nie było jeśli chodzi o przekwalifikowanie sam słyszałem w NDAP jak jedna osoba z nadzoru powiedziała, że (w skrócie), że po wejściu nowego JRWA przekwalifikowujemy w górę to co w poprzednim miało niższą kategorię, ale już drugą powiedziała, że tylko wtedy gdy jest to ujęte w zarządzeniu wprowadzającym.

Dla mnie zagwozdka to jest przy czymś co było np. BE10 a w nowym JRWA jest kat. A, ale już np. jak coś ze szkoleń było B5 a w nowym jest B10 i nie mam nic w zarządzeniu typu, że stosuje się wyższą kategorię to zostawiam starą kategorię i brakuję i tyle.

archwiwum_ola

Tylko, że Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. a dokładniej § 6 ust. 3. mówi o tym żeby tą wyższą kategorię niearchiwalną stosować.

Barsa

Nie każdy podlega pod rozporządzenie....