Aktualności:

UWAGA:  - Upgrade do wersji 2.1.4 - zakończony... proszę o zgłaszanie ewentualnych błędów tutaj: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5037.msg32648.html#msg32648

Menu główne

Czy pieniądz papierowy może być częścią zespołu?

Zaczęty przez Tomek, Maj 22, 2006,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Tomek

Mam zapytanie. Jak myślicie czy pieniądz zastępczy papierowy wydany w czasie wojny przez magistrat miasta może być częścią zespołu Akta miasta...?

Hanna Staszewska

Oczywiście, że to może być część zespołu Akta miasta... (tak samo jak np. kartki żywnościowe, obligacje itp. druki wydawane przez magistrat).

kocibrzuch

A także np. grzywa lwa, którego ustrzelił Jan Zdzisław Tarnowski, pępowiny Sanguszków, przykłady baraniego runa i materiałów szwalniczych, tablica rejestracyjna z lat dwudziestych, zasuszone kwiatki, piórka ze stroi balowych, ząbki mleczne Potockich, opłatki świąteczne etc. etc.  :lol:

kocibrzuch

W podanych przeze mnie przypadkach nie. Takie rzeczy są raczej z aktami, choć mamy np. album z banknotami czy też plik weksli.

Ciekawa uwaga. Jestem sobie w stanie wyobrazić taką sytację.

Tomek

Mam teczkę z banknotami. 99% to Reichsmarki z czasów wielkiej inflacji i właśnie taki jeden banknot magistracki. Chciałbym go dołączyć do zespołu który w zasadzie składa się też z 1 j.a. Czyli w sumie będą 2 j.a.

Maciej Zdunek

Cytat: "Tomek"Mam teczkę z banknotami. 99% to Reichsmarki z czasów wielkiej inflacji i właśnie taki jeden banknot magistracki. Chciałbym go dołączyć do zespołu który w zasadzie składa się też z 1 j.a. Czyli w sumie będą 2 j.a.
W czym problem?
Absens carens

Tomek

OK. Już mam rozwiane moje wątpliwości. Dzięki za konsultację.