Aktualności:

21 Rocznica IFAR - króciutka refleksja rocznicowa... --> http://www.ifar.pl/index.php/topic,5040.0.html

Menu główne

XIV Zjazd IFAR

Zaczęty przez Rafał Rufus Magryś, Grudzień 21, 2019,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Czy XIV Zjazd ma się odbyć w:

Przemyślu...(zróbmy wreszcie tam Zjazd!)
3 (42.9%)
W Bieszczadach? (tam gdzie nie ma zasięgu!...)
1 (14.3%)
W Lublinie...(lubię lubelską starówkę :)...)...
0 (0%)
W Toruniu... (piernik smakuje zawsze)...
1 (14.3%)
W Warszawie...(stolica rządzi!)...
2 (28.6%)

Głosów w sumie: 7

Głosowanie skończone: Kwiecień 03, 2020,

homo novus

Mnie również oba terminy odpowiadają  :)

Hanna Staszewska

Oba terminy są ok.

sirsilis

jak dla mnie forma zjazdów nawet online się wyczerpała... pora coś innego/nowego aby te forum ożywić...

Rafał Rufus Magryś

rozumiem -  tylko czekam na propozycję ;)...
pozdrawiam,
RM
Rafał "Rufus" Magryś
...patience is a virtue...

Anna Sobczak

Może jakieś warsztaty?
Pozdrawiam,
Anna Sobczak

Rafał Rufus Magryś

A jakie? Możemy jakieś zrobić...
Rafał "Rufus" Magryś

Anna Sobczak

Mnie interesowałyby analizy danych, automatyzacja pozyskiwania danych z dokumentów, czy automatyczne tagowanie. Robi się coś w tym zakresie w Polsce?
Pozdrawiam,
Anna Sobczak

sirsilis

Cytat: Anna Sobczak w Grudzień 02, 2020,
Mnie interesowałyby analizy danych, automatyzacja pozyskiwania danych z dokumentów, czy automatyczne tagowanie. Robi się coś w tym zakresie w Polsce?

ostatnio oglądałem webinar IronMountan  gdzie była dyskusja na ten temat trochę, na pewno te systemy biznesowe maja takie możliwości zwłaszcza, że w biznesie obieg dokumentów=obieg danych

sirsilis

Cytat: Rafał Rufus Magryś w Październik 08, 2020,
pozdrawiam,
RM

hmmm

kasacja nieaktywnych userów
dodać forum varia ze zdjęciami ze zjazdów
dodać forum praca
odbanować niepokornych
nowa aktywniejsza redakcja

???

Rafał Rufus Magryś

Szanowni,

Niestety nawet IFAR mimo że nasz główna aktywność odbywa się w internecie cierpi też z obecnej sytuacji.
W tym roku mieliśmy utrudnioną sprawę z pozyskiwaniem referatów a teraz okazuje się że mamy problemy zdrowotne wśród prelegentów - co powoduje, że trudno zbudować jakąś sensowną agendę.
Z tego powodu a w konsultacji z częścią z Was przenoszę kolejny Zjazd na przyszły rok w okolicach maja/czerwca - wierzę, że uda nam się wtedy spotkać już fizycznie :)...

Pozdrawiam i życzę duuuużo zdrowia!
Rafał 
Rafał "Rufus" Magryś

Rafał Rufus Magryś

Cytat: sirsilis w Grudzień 03, 2020,
Cytat: Rafał Rufus Magryś w Październik 08, 2020,
pozdrawiam,
RM

hmmm

kasacja nieaktywnych userów
dodać forum varia ze zdjęciami ze zjazdów
dodać forum praca
odbanować niepokornych
nowa aktywniejsza redakcja

???

To się odniosę:

1. kasacja nieaktywnych userów - jest robione co kilka miesięcy - pozostałe  osoby logują się rzadko (raz na rok nawet lecz jednak)
2. dodać forum varia ze zdjęciami ze zjazdów - w tym momencie IFAR baza i załączniki powoli dobija do limity jaki mam w usłudze - koszty ponoszę osobiście a chciałbym dodać wreszcie SSL (więc dodatkowe koszty) - zatem traktuję to w kategorii nice to have - być może pojawi się z aktualizacja Forum (przełom roku)
3. dodać forum praca - ok chętnie - masz na myśli jakiegoś moderatora
4. odbanować niepokornych - mamy tylko jedna osobę - która naruszyła z mojego pkt widzenia porządek na Forum + nie zwracała się do mnie o przywrócenie
5. nowa aktywniejsza redakcja - jakieś pomysł? to samo trochę jak w 4
----

Pozdrawiam,
R.,

Rafał "Rufus" Magryś

Filip Kwiatek

Cytat: Anna Sobczak w Grudzień 02, 2020,

Robimy takie wydarzenie na zoomie:

Rozpoznawanie twarzy, AI, rozwiązania typu speech to text ? brzmi jak film science fiction? Okazuje się, że te pojęcia mają coraz więcej wspólnego z pracą archiwisty.Podczas spotkania Tim Manders, ekspert z The Netherlands Institute for Sound and Vision przedstawi wyzwania i możliwości związane z optymalizacją opracowania procesu metadanych i wdrażaniem technik automatycznej adnotacji z wykorzystaniem sztucznej inteligencji. Opowie o inspiracjach, ale też błędach i problemach z jakimi stykają się osoby pracujące z archiwami i wykorzystujące w swojej pracy AI.
W 2012 roku The Netherlands Institute for Sound and Vision postanowił skrócić czas poświęcony na ręczne opisywanie zbiorów. Zmienił więc podejście do archiwizacji, która przestała być ostatnią czynnością w procesie produkcji danych. Zamiast tego NISV wprowadził rozwiązania, które usprawniły proces opracowania, implementowania i publikacji metadanych. Archiwiści wykorzystują do tego Tezaurusa oraz (od 2019 r.) mechanizm rozpoznawania twarzy, co znacznie ułatwia budowanie sieci powiązań między poszczególnymi elementami udostępnianych kolekcji.
Uczestniczki i uczestnicy podczas seminarium dowiedzą się:
? jak można wykorzystać AI w pracy z archiwami
? jakie są zalety AI w tym sektorze
? co AI może nam ułatwić w codziennej pracy i jakie problemy pozwoli nam rozwiązać
? jakie są wyzwania dla naszego sektora związane z rozwojem technologii

Rejestracja: https://forms.nina.gov.pl/seminarium-audiowizualne-online/

Piątek 11.12, godz. 11.00

Rafał Rufus Magryś

o super ciekawe!
R.,
Rafał "Rufus" Magryś

Czarny1986

Szkoda, że nie będzie w tym roku :( Ale trudno wiadomo jaka sytuacja. Miejmy nadzieje, że w przyszłym roku uda się spotkać.

Anna Sobczak

Filip, macie nagranie?

A co na małe spotkanie na ifarze po pracy? Fajnie byłoby ludzi zobaczyć????

Rafał, jeśli potrzebna kasa na forum to daj znać.
Pozdrawiam,
Anna Sobczak