Brakowanie dokumentacji niearchiwalnej

Zaczęty przez Karolina, Kwiecień 24, 2019,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

liteona

Taką informację otrzymałam od swojego AP i archiwisty, którego stanowisko przejęłam - może to jest taka praktyka u mnie a ja uogólniłam błędnie - jeżeli tak to przepraszam.
Jednak wszystko przed 1990 rokiem przekazywaliśmy i dalej przekazuję do AP :)

Barsa

Nie wynika to z żadnych przepisów.
Do AP oddajesz materiały archiwalne po 25 latach. Dodatkowo do kat. A np. jeśli chodzi o akta osobowe są kwalifikowane wszystkie akta sprzed 1950 roku (ma to oparcie w zarządzeniu dyrektora NDAP), de facto teraz 1953 i tak naprawdę to cała dokumentacja sprzed tego roku. Lecz już "młodsze" dokumenty to wedle uznania danego AP i w każdym może to być różnie. Ta granica co jest "z automatu" kat. A też w mojej ocenie ulga przesunięciu z czasem w górę, dawno nie robiłem tak starych akt, więc szczerze nie wiem jak to jest teraz dokładnie ale na pewno nie 1990, bo archiwa by nie miały tyle miejsce to raz, po po drugie nie ma sensu w tym i logiki.

liteona

U nas nie ma takich starych akt, to stosunkowo młoda gmina. Najdalej lata 70 ale to już nic prawie nie zostało w archiwum, jakieś pojedyncze odnajduję teczki, bo bałagan tez był konkretny jak zaczynałam.
Czyli najwyraźniej to ustalenia mojego AP bo tak procedura wygląda.