Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta szczególnie z domen WP, Onet, Interia  - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

dodawanie kolejnych klas i haseł

Zaczęty przez kkk, Listopad 28, 2018,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kkk

Dzień dobry
Dostałem polecenie od szefa, że mam rozbudować JRWA dla zamówień publicznych. Sytuacja wygląda następująco, w naszym JRWA jest:
26 (symbol klasyfikacyjny) ŹRÓDŁA ZAOPATRZENIA (hasło) B5 (kategoria). W uwagach mam dopisane "dotyczy również zamówień publicznych".
Czy mogę dodać klasy;
261 - DOKUMENTACJA ZAMÓWIEŃ PUBLICZNYCH - B5 (będzie w niej zawarta wszelka dokumentacja postępowania, wniosek o wszczęcie postępowania, oferty, protokoły z posiedzeń komisji itp)
262 - UMOWY ZAMÓWIEŃ PUBLICZNYCH - B10
Jeżeli (muszę to jeszcze sprawdzić) umowy są przechowywane razem z dokumentacją to stosowałoby się klasę 262 - B10 (np. z dopowiedzeniem).

Jednocześnie b.proszę o wyjaśnienie, przy dodawaniu klas muszę zachować kategorię klasy podstawowej, czy może ona być inna (w tym przykładzie 26 ma kategorię B5, a klasie 262 chcę przypisać kategorię B10)

Pozdrawiam
Krzysztof K

261 - DOKUMENTACJA

kkk

Oczywiście popełniłem błąd, dodając podklasy do klasy wyższego rzędu 26, to zamiast 261 powinno być 260, zaś zamiast 262 powinno być 261

Rovan

Tak, rozbijając klasę na podklasy można każdej z nowo utworzonych klas wyższego rzędu przyporządkować różne kat. archiwalne.

Cytat
Jeżeli (muszę to jeszcze sprawdzić) umowy są przechowywane razem z dokumentacją to stosowałoby się klasę 262 - B10 (np. z dopowiedzeniem).
Znak sprawy (a więc i przyporządkowanie akt do konkretnej klasy) nadawany jest w momencie jej wszczęcia. Pracownik komórki musiałby zatem z góry wiedzieć, czy umowa będzie przechowywana razem d dokumentacją, czy osobno.
Moim zdaniem w takiej sytuacji prościej będzie dopisać przy klasie 260 "Dokumentacja zamówień publicznych" w polu uwagi informację, że jeśli do dokumentacji dołączona jest umowa wówczas okres przechowywania całości akt wynosi 10 lat.