Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta szczególnie z domen WP, Onet, Interia  - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

Proszę o pomoc doswiadczonych archiwistów

Zaczęty przez stażysta, Lipiec 21, 2005,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

stażysta

Proszę o pomoc doswiadczonych archiwstów! Powiedzcie proszę,czy podczas porządkowania akt prezydiów miejskich rad narodowych, plany pracy poszczególnych komisji oraz ich regulaminy (jeśli wystepuja tylko w jednym egzemplarzu) powinny stanowić załącznik do uchwały podjętej na sesji (ustalajacej ten plan pracy lub regulamin), czy tez znajdować się w teczce dla poszczególnej komisji?
Bardzo proszę o radę
Stażysta

Bogusław Kleszczyński

Jeśli coś stanowi załacznik do protokołu to powinno pozostać załącznikiem. W rubryce uwagi w rekordzie teczki komisji można umiescić informacje: Plan pracy i regulamin komisji: jedn. taka i taka strona taka i taka.

Podobny problem jest np. w PGRNach - wskazówki wymieniają jako osobne hasło "uchwały GRN" a tymczasem wiele biur nie wydzielało osobnych zbiorów uchwał - sa tylko w formie załączników do protokołów - ja w takiej sytuacji zostawiam je tam gdzie są.

W razie wątpoliwości proszę spytać o radę/decyzję swojego przełożonego chyba nie gryzie  :wink:
W Archiwum bunt, nad nami akt zawieja...

stażysta

Bardzo dziękuję za pomoc. Przykro to stwierdzić, ale przełożony gdyby tylko mógł to na pewno by ugryzł...
Jeszcze raz dziękuje

mł.pom.magazyn.

CytatPodobny problem jest np. w PGRNach - wskazówki wymieniają jako osobne hasło "uchwały GRN" a tymczasem wiele biur nie wydzielało osobnych zbiorów uchwał - sa tylko w formie załączników do protokołów - ja w takiej sytuacji zostawiam je tam gdzie są.
Ale czasami było tak, że w określonej kadencji rady protokoły były zapisywane w odpowiednich do tego zeszytach, a załączniki z tych posiedzeń były przechowywane osobno.
I do tego można by odnieść tą propozycję:
CytatJeśli coś stanowi załacznik do protokołu to powinno pozostać załącznikiem. W rubryce uwagi w rekordzie teczki komisji można umieścić informacje: Plan pracy i regulamin komisji: jedn. taka i taka strona taka i taka.
pozostaje tylko problem z tytułem: może taki? "Materiały z pracy Komisji...."
Jak sie mylę poprawcie.

Bogusław Kleszczyński

Polecam zapoznanie sie ze wskazówkami dotyczacymi opracowania zespołów Rad Narodowych a to:

Pismo Okólne Nr 5 Naczelnego Dyrektora Archiwów Państwowych z 9 Wrzesnia 1981 r. w sprawie opracowania akt terenowych organów władzy i administracji państwowej stopni: wojewódzkiego, powiatowego i gromadzkiego z lat 1950-1973; 1950-1975; 1954-1972

Pismo Okólne Nr 3 Naczelnego Dyrektora Archiwów Państwowych z 14 grudnia 1984 r. w sprawie postepowania z materiałami archiwalnymi terenowych organów władzy i administracji państwowej stopni: miejskiego (miast nie stanowiacych powiatów), osiedlowego oraz dzielnicowego z lat 1950-1973, 1954-1972, 1951-1973 (1975)

Oba pisma znaleźć można w

Zbiorze przepisów archiwalnych wydanych przez Naczelnego Dyrektora Archiwów Państwowych w latach 1952-200, Warszawa 2001

Na pewno jest ten zbiór u państwa w archiwum. Pierwsze z podanych pism na s.435, drugie s.514.

Pomocny moze być też artykuł Aliny Gryciuk, Rady Narodowe miast nie stanowiacych powiatów, osiedli, dzielnic i ich prezydia w latach 1950-1973. Przemiany w strukturze organizacyjnej i propozycje dotyczace opracowania akt, "Archeion" T.79:1985 s.163-185.

Cała reszta zalezy od dobrej woli, wiedzy, wyczucia (sic!) i własnych decyzji archiwisty. Współczuję gryzącego przełożonego i życzę powodzenia  :)

Bogusław Kleszczyński

Cytat: mł.pom.magazyn.
Ale czasami było tak, że w określonej kadencji rady protokoły były zapisywane w odpowiednich do tego zeszytach, a załączniki z tych posiedzeń były przechowywane osobno.

To prawda, że w różnych RN robiono różne - nieraz dziwne rzeczy. Moim zdaniem należy dążyć do wyodrębnienia serii akt zgodnie z systematyką podaną we wskazówkach, niemniej jednak czesto pozostaja różne teczki, które nijak nie dadzą się systematyzować a zawieraja ciekawe materiały. Tu trzeba po prostu podjąc jakąs decyzje i nie jest takie ważne aby w kazdym zespole było identycznie tylko żeby użytkownik dzieki inwentarzowi miał łatwość dostepu do poszukiwanej informacji. Warto wykorzystywac rubryke uwagi do granic jej możliwości :)

W inwentarzu książkowym jest ona dośc czytelna dla użytkownika. oczywiscie nie zawsze istniej potrzeba jej zapełniania ale jest bardzo przydatna gdy z jednostką "jest cos nie tak" albo uzupełnienie informacji w niej zawartych znajduje się w innej.

stażysta

Panie Bogusławie, dziękuje za przepisy i wskazówki, jednak to wyczucie (ma pan oczywiście rację) przychodzi wraz z praktyką, a dziś przełozeni nie mówia, że coś jest  czarne czy białe, tylko chcą kreatywnosci. Chcą zaproponowania rozwiazania i potem albo akceptują albo wyśmiewają...
Trudno...
Mam do pana jeszcze jedno pytanie. Czy mógłby pan przedstawić swój punkt widzenia w poniższej kwestii:
W zespole PMRN są ciekawe informacje turystyczne, ankiety o lokalizacji zakładów przesłane do prezydium przez Centralny Ośrodek Informacji Turystycznej. Prosze powiedzieć gdzie umieściłby pan te materiały, zakładajac że porzadkujemy zespół zakładając za podstawe systematyzacji zał. nr 2 do pisma okólnego nr 3 NDAP....?
Czy np w sprawach organizacyjnych PMRN?
I czy do spraw organizacyjnych PMRN mozna zaliczyć protokoły zdawczo-odbiorcze agend, czy protokoły przekazania spraw po wyborach nowego prezydium?
Bardzo dziekuję z góry za okazana pomoc
Pozdrawiam

Bogusław Kleszczyński

Ja tez jeszcze do doświadczonych nie należę :P

Cytat: stażysta
W zespole PMRN są ciekawe informacje turystyczne, ankiety o lokalizacji zakładów przesłane do prezydium przez Centralny Ośrodek Informacji Turystycznej.
Jak rozumiem akta te znajdowały sie w jakiejś teczce z innym materiałem - byc może jako część jednej sprawy wtedy należałoby je zatrzymac tam gdzie są. Jesli stanowia osobna jednostke to radzę ja uwzglednic na końcu inwentarza (wraz z innymi spoza systematyki) - ja bym tak zrobił. Oczywiscie to wszystko jesli mówimy o ankietach nadesłanych przez COIT i wypełnionych przez MRN - bo jesli nie to prosze sie zastanowic czy nie wyłaczyć tych akt z zespołu.
I czy do spraw organizacyjnych PMRN mozna zaliczyć protokoły zdawczo-odbiorcze agend,
nie bardzo wiem o co chodzi
czy protokoły przekazania spraw po wyborach nowego prezydium?
jak najbardziej

Jesli znajde czas (i mój przełozony znajdzie) to zapytam go w tej sprawie. Proszę sie nie martwić MRN to kat A3 - i jesli nie robi pan tzw. "kindersztuby" to można w jednostce zostawić nieco materiałów watpliwych  czy dubletów (Decyzja Naczelnego Dyrektora Archiwów Państwowych z 10 grudnia 2002 w sprawie wprowadzenia wskazówek metodycznych dotyczących uproszczonego opracowania zasobu archiwalnego przechowywanego w archiwach państwowych) - chyba że miasto było siedziba władz wojewódzkich.

Anonymous

W zespole PMRN są ciekawe informacje turystyczne, ankiety o lokalizacji zakładów przesłane do prezydium przez Centralny Ośrodek Informacji Turystycznej. Prosze powiedzieć gdzie umieściłby pan te materiały, zakładajac że porzadkujemy zespół zakładając za podstawe systematyzacji zał. nr 2 do pisma okólnego nr 3 NDAP....?
Czy np w sprawach organizacyjnych PMRN?

Jesli te ankiety byly przesłane do Prezydium to można je umieścić w w refercie/wydziale kultury. Turystyka zazwyczaj była podciągana pod kulturę. Nazwy wydziału/referatu były różnie rozbudowywane zależnie od potrzeb. można te ankiety umieścić na końcu po serią mateiały różne, ale zdaje się że będzie to mniej czytelne.

Anonymous

hmm, a nie pod "Sprawozdawczość GUS i resortowa"?

mł.pom.magaz.

Cytatdziś przełozeni nie mówia, że coś jest czarne czy białe, tylko chcą kreatywnosci. Chcą zaproponowania rozwiazania i potem albo akceptują albo wyśmiewają...
U nas czasami na komisji aprobują pewne rozwiazania a na którejś z kolei przy podobnym zespole i podobnym typie akt mają inne pomysły i bądź tu mądry?
CytatI czy do spraw organizacyjnych PMRN mozna zaliczyć protokoły zdawczo-odbiorcze agend, czy protokoły przekazania spraw po wyborach nowego prezydium?
napiszę moze jak ja to robiłem. Jeśli były to protokoły które sporządzano w zwiazku z likwidacją jednostki to umieszczałem je na końcu powiedzmy podserii "Organizacja własnej jednostki", jeśli były związane z likwidacją jakiejś jednostki podległej to w podserii "Organizacja jednostek podległych"
A z tymi protokołami przekazania spraw po wyborach nowego prezydium..Hmmm...chyba jednak do "Organizacja własnej jednostki" za dany rok bo nic innego do głowy mi nie przychodzi.
pozdrawiam