Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta szczególnie z domen WP, Onet, Interia  - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

uporządkowanie - projekty unijne

Zaczęty przez jadwiga123@, Maj 05, 2026,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jadwiga123@

Witam.
Potrzebuje pomocy odnośnie uporządkowania projektów unijnych- według zarządzenia NDAP w sprawie wartościowania dokumentacji programów  finansowych z funduszy europejskich do kat. A należy zakwalifikować wszystkie zagadnienia wymienione w pkt. II.6 , pozostałe akta spraw( dokumenty) , które nie są bezpośrednio związane z pozyskiwaniem środków i ich rozliczeniem , tylko konkretnym już działaniem ,realizacja zadań za te środki, należy nadać kategorie archiwalne odpowiednie dla konkretnych klas rzeczowych z wykazu akt i mam na przykład potwierdzenia odbioru materiałów szkoleniowych, listy obecności na warsztatach, kilkanaście segregatorów ze szkołami biorącymi udział w projekcie - pod jaka klasę to zakwalifikować?
z góry dziękuję

lukas_drill

witam,
od jakiegoś czasu archiwizuję projekty unijne, więc coś mogę podpowiedzieć.
Tak jak Pani pisała, całość wnioskowania oraz realizacja idzie do kat. A, wg. JRWA.
Merytoryczna część dokumentacji jest klasyfikowana wg. klas w JRWA. Jeśli ma Pani na myśli jakieś dofinansowanie do np. szkoleń nauczycieli, to w grupie odnośnie szkolnictwa i nauczycieli powinna Pani znaleźć odpowiednie hasło (np. 4471 z JRWA z 2011r).i tam umieścić akta. Jeśli np. z programu były pieniądze na dodatkowe zajęcia dla dzieci to można np. dać 4453 i tam całość akt. Jeśli dofinansowane były np. szkolenia pracowników urzędu to 2403 byłby odpowiedni... itp., itd.
Kiedyś było takie dofinansowanie dla szkół do jakichś zajęć i przed przystąpieniem do programu robione były analizy w każdej szkole, które pokazywały czy to warto robić czy nie. To takie analizy dałem akurat do 065 albo 066 (nie pamiętam).
Podsumowując, cały projekt unijny to taki zbiór różnych teczek/segregatorów, ułożonych najlepiej chyba wg. klas z JRWA (albo chronologicznie, wg. przebiegu...), składający się z akt o różnej kategorii i trzymany razem (przynajmniej ja tak robię), a okres przechowywania poszczególnych teczek liczony jest od daty wskazanej w umowie/projekcie. Regularnie więc można wnioskować o brakowanie poszczególnych teczek, aż zostanie tylko kat. A i to pójdzie do AP...
pozdrawiam

Dory

Cytat: lukas_drill w Maj 07, 2026,witam,
od jakiegoś czasu archiwizuję projekty unijne, więc coś mogę podpowiedzieć.
Tak jak Pani pisała, całość wnioskowania oraz realizacja idzie do kat. A, wg. JRWA.
Merytoryczna część dokumentacji jest klasyfikowana wg. klas w JRWA. Jeśli ma Pani na myśli jakieś dofinansowanie do np. szkoleń nauczycieli, to w grupie odnośnie szkolnictwa i nauczycieli powinna Pani znaleźć odpowiednie hasło (np. 4471 z JRWA z 2011r).i tam umieścić akta. Jeśli np. z programu były pieniądze na dodatkowe zajęcia dla dzieci to można np. dać 4453 i tam całość akt. Jeśli dofinansowane były np. szkolenia pracowników urzędu to 2403 byłby odpowiedni... itp., itd.
Kiedyś było takie dofinansowanie dla szkół do jakichś zajęć i przed przystąpieniem do programu robione były analizy w każdej szkole, które pokazywały czy to warto robić czy nie. To takie analizy dałem akurat do 065 albo 066 (nie pamiętam).
Podsumowując, cały projekt unijny to taki zbiór różnych teczek/segregatorów, ułożonych najlepiej chyba wg. klas z JRWA (albo chronologicznie, wg. przebiegu...), składający się z akt o różnej kategorii i trzymany razem (przynajmniej ja tak robię), a okres przechowywania poszczególnych teczek liczony jest od daty wskazanej w umowie/projekcie. Regularnie więc można wnioskować o brakowanie poszczególnych teczek, aż zostanie tylko kat. A i to pójdzie do AP...
pozdrawiam
Hmm nie znam się, ale nasuwa się pytanie: czym się różnią dokumenty realizacji kat. A od merytorycznych kat. B? Jeśli organizowane są szkolenia, tak jak w Twoim przykładzie, czy to m.in. nie jest realizacja? Widzę tu sprzeczność...