Aktualności:

UWAGA:  - Upgrade do wersji 2.1.6 - zakończony... proszę o zgłaszanie ewentualnych błędów tutaj: https://www.ifar.pl/index.php/topic,5154.0.html

Menu główne

Dot. prowadzenia spraw Wydział Budownictwa

Zaczęty przez Ona1984, Grudzień 17, 2025,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ona1984

Witam, proszę o pomoc. Wydział Budownictwa Starostwa Powiatowego poniższe sprawy wrzuca pod numer 030. Osobiście uważam, że niewłaściwie klasyfikują sprawy. I tak w klasie 030 można znaleźć:

1) nakazy rozbiórki otrzymane od PINB? (wg mnie powinno być klasyfikowane pod 6741)
2) informacje że straż pożarna odebrała budynek bez zastrzeżeń? (?)
3) oznaczenie nieruchomości numerem porządkowym (wg mnie powinno być klasyfikowane pod 6624)
4) decyzje PINB dot. stanu technicznego budynku (?)
5) zaświadczenia o samodzielności lokalu mieszkaniowego (wg mnie powinno być klasyfikowane pod 705).

Proszę o pomoc, jak należałoby zakwalifikować takie pisma. Dziękuję.

Ona1984

Kolejne pytanie, co zrobić z taką teczką, prowadzoną pod numerem WB.030 w której jest to wszystko wrzucone? Jak taką teczkę przyjąć?

gtrafalski

Jeżeli jest tak jak mówisz to można odmówić przyjęcia i poprosić o podzielenie na teczki zgodnie z ówcześnie panującym JRWA.
Ja mam tylko pytanie gdzie był Koordynator Czynności Kancelaryjnych?

liteona

Nie przyjmować takiej teczki, tak jak wyżej napisano.
Niestety czasem czyt. często pracownicy/urzędnicy robią jak im pasuje i nic nie zdziała Koordynator, który w takich jednostkach jest zwykle tylko z nazwy ;)

Barsa

Koordynator czasem z nazwy a czasem ma podejmować "racjonalnie działania" ;) Np. mam takie wytyczne od swojej dyrekcji, więc piszę sobie zalecenia, opinie itd. a jest jak jest. Dopiero jak dostano zaleceniami z kontroli AP to jednostka będzie je wypełniać ;)

Teczki oczywiście nie przyjmować, niech uporządkują w sposób przewidziany w IK i według JRWA.