Aktualności:

UWAGA:  - Upgrade do wersji 2.1.6 - zakończony... proszę o zgłaszanie ewentualnych błędów tutaj: https://www.ifar.pl/index.php/topic,5154.0.html

Menu główne

EZD RP i reorganizacja

Zaczęty przez gtrafalski, Listopad 07, 2025,

Poprzedni wątek - Następny wątek

gtrafalski

Mam EZD RP w wersji B i zdarzyła mi się reorganizacja  :o
Realizując zapisy IK zainicjowałem proces archiwizacji akt spraw prowadzonych elektronicznie. I tu pojawiły się problemy:
1. Okazało się, że sprawę, którą mam w AZ trzeba wznowić, bo pojawiło się nowe pismo.
2. Część akt spraw chciałbym cofnąć do komórki organizacyjnej, aby można je było przerejestrować na nowy znak.
Ma ktoś jakieś doświadczenia co możnaby zrobić?

gtrafalski

Otrzymałem odpowiedź z NASK. Moduł Archiwum ma być modyfikowany w przyszłości. Na tym etapie nie da się za dużo zrobić.

archiwistaug

Cytat: gtrafalski w Listopad 07, 2025,Mam EZD RP w wersji B i zdarzyła mi się reorganizacja  :o
Realizując zapisy IK zainicjowałem proces archiwizacji akt spraw prowadzonych elektronicznie. I tu pojawiły się problemy:
1. Okazało się, że sprawę, którą mam w AZ trzeba wznowić, bo pojawiło się nowe pismo.
2. Część akt spraw chciałbym cofnąć do komórki organizacyjnej, aby można je było przerejestrować na nowy znak.
Ma ktoś jakieś doświadczenia co możnaby zrobić?
Jeśli problem jest w module, to należy zrobić to w sposób tradycyjny, niema wyjścia. Jest też coś takiego jak uwagi, notatki w programie...EZD, my nie mamy EZD RP tylko inny i tam jest taka możliwość. Tak mi się wydaje i tak bym zrobiła.
Co do pkt 2...aby można było je przerejestrować na nowy znak...
Cofnąć tak, ale przerejestrowywać?
Należałoby jednak to gdzieś odnotować by się po prostu odnaleźć.
Czekam na odpowiedzi innych archiwistów :)
W 2011 r kiedy weszło rozporządzenie w sprawie IK, JRZWA, IA, mieliśmy czas 2 lata bodajże na właśnie takie zabiegi co do dokumentacji w archiwum. Nanosiłam wtedy nową klasyfikację, kat., na spisach również.
Przekazujący dokumentację, przekazywali na spisach aktualną treść, a na teczkach dopisywali prawidłową klasyfikację i kat. Bardzo nam to ułatwiło późniejsze wracanie do dokumentacji.  AP nie miało zastrzeżeń.

gtrafalski

Ad. 2 może nie wyraziłem się wystarczająco precyzyjnie. Po reorganizacji zainicjowałem archiwizację akt spraw, które okazały się być w toku. Czemu ktoś je zakończył - nie wiem.

Za to wiem, już, że do czasu przebudowy modułu archiwalnego niewiele da się z tym zrobić.

szycha

Cytat: gtrafalski w Listopad 07, 2025,Część akt spraw chciałbym cofnąć do komórki organizacyjnej, aby można je było przerejestrować na nowy znak.
W przypadku spraw prowadzonych elektronicznie nie powinno być przerejestrowania, a jedynie odnotowanie w starej sprawie nowego znaku, a w nowej poprzedniego znaku sprawy - par. 28 ust. 2-3 IK z rozporządzenia z 18 stycznia. Przerejestrowanie dotyczy spraw prowadzonych tradycyjnie.

Barsa

Cytat: szycha w Listopad 18, 2025,W przypadku spraw prowadzonych elektronicznie nie powinno być przerejestrowania, a jedynie odnotowanie w starej sprawie nowego znaku, a w nowej poprzedniego znaku sprawy - par. 28 ust. 2-3 IK z rozporządzenia z 18 stycznia. Przerejestrowanie dotyczy spraw prowadzonych tradycyjnie.
Nie każda jednostkę obowiązuję te rozporządzenie....

gtrafalski

Cytat: szycha w Listopad 18, 2025,W przypadku spraw prowadzonych elektronicznie nie powinno być przerejestrowania, a jedynie odnotowanie w starej sprawie nowego znaku, a w nowej poprzedniego znaku sprawy - par. 28 ust. 2-3 IK z rozporządzenia z 18 stycznia. Przerejestrowanie dotyczy spraw prowadzonych tradycyjnie.

A czym to się praktycznie różni od przerejestrowania?
Piszę o przerejestrowaniu, bo w obu systemach EZD NASK tak nazywa się ta opcja.

szycha

Cytat: gtrafalski w Listopad 19, 2025,A czym to się praktycznie różni od przerejestrowania?
Piszę o przerejestrowaniu, bo w obu systemach EZD NASK tak nazywa się ta opcja.
Tu jest założenie nowej sprawy, nic nie przerejestrowujesz, dokumenty w starej sprawie zostają, nie przekłada ich się do nowej sprawy

gtrafalski

To od strony zarządzania dokumentacją wolę przerejestrować i mieć cały temat w jednym miejscu. Niestety w JST i zespolonej nie macie wyboru  :'(