Jedna przesyłka - wiele wniosków.

Zaczęty przez EwelinaP, Październik 14, 2025,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

EwelinaP

Mamy taki problem: jedna z gmin notorycznie przysyła nam poprzez e-Puap wiele wniosków w jednej przesyłce. I to nie 2-3, ale nawet ponad 50. Tłumaczą się tak: "bo przecież do koperty też możemy włożyć 50 pism i wysłać je razem. Mamy prawo". Inne gminy wysyłają każdy wniosek osobno, nikt nie ma problemu. I teraz moje pytanie: jak postępować w punkcie kancelaryjnym? Rozdzielić wnioski - to jasne. Ale czy każdy ma mieć ten sam numer przesyłki wpływającej, czy każdy wniosek zarejestrować w rejestrze korespondencji przychodzącej osobno? Jeśli zostawimy jeden numer w rkp, to czy kserować pismo przewodnie 50 razy i dołączać do każdego z tych wniosków?
Szukam w instrukcji kancelaryjnej i w kpa, ale nie mogę znaleźć przepisów, które by odnosiły się do takiego przypadku. Będę wdzięczna za każdą wskazówkę, bo mamy burzę mózgów i różne zdania na ten temat.

Barsa

Hmmmm w EZD w podobnym przypadku to rejestruje się raz i robi się kopie. Lecz to raczej dotyczy 2-3 spraw z jednego pisma. Lecz w sumie patrząc na to w ten sposób to co z różnica między 2-3 a 50, to też wielokrotność.

Choć też mój punkt kancelaryjny robi wyjątki od tej reguły, bo jeden departament woli działać na nazwijmy to zwykłych koszulkach a nie kopiach, bo wewnątrz maila jest powiedzmy 20 załączników, wtedy ze względu na specyfikę rejestruje 10 przesyłek (rozliczenie i coś tam do tego) i to jest bardziej podobne do tego co Ty piszesz niż o czym ja napisałem w pierwszym akapicie, czyli jedno pismo=wiele spraw.

archiwumUM

No a co w przypadku podobnym, gdy działamy w systemie tradycyjnym a tylko ze wspomaganiem EZD? Otrzymujemy zazwyczaj od komorników lub z Urzędu Marszałkowskiego po kilka pism (do różnych spraw) w jednej przesyłce ePUAP. My stosujemy tak, że drukujemy pismo przewodnie (tą "koszulkę" z ePUAP) i UPP wielokrotnie do każdej sprawy, ale w EZD nie da się tego rozdzielić bo zagrywa się w jednej przesyłce.