Uzgadnianie zmian w wykazie akt

Zaczęty przez bubus, Lipiec 08, 2025,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bubus

Dzień dobry,
Mam przygotowane zmiany kilku haseł i kategorii archiwalnych w wykazie. Jak to wygląda od strony formalnej? Do wniosku do AP mam dołączyć tylko te pozycje, które zostaną zmienione; cały wykaz akt, czy może komplet przepisów kancelaryjno-archiwalnych? Czy dołącza się też projekt zarządzenia wprowadzającego zmiany w wykazie akt? Uprzejmie proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Barsa

Całe jrwa + projekt zarządzenia.

bubus

Cytat: Barsa w Lipiec 08, 2025,Całe jrwa + projekt zarządzenia.

Można gdzieś dorwać wzór takiego zarządzenia zmieniającego?

gtrafalski

Ws. projektu odezwij się na priv.
Cytat: Barsa w Lipiec 08, 2025,Całe jrwa + projekt zarządzenia.
Dlaczego projekt zarządzenia. Naturalnie byłoby to sensowne, ale nie ma obowiązku prawnego. Znam AP, które nie chcą uzgadniać projektów zarządzeń, bo w świetle obowiązującego prawa zarządzenie to wewnętrzny akt prawny jednostki.

Barsa

Cóż mi rzec, NDAP ostatnio ode mnie chciał, tak samo AAN. Masz racje, że nie jest to uregulowane prawnie, ale z mojego doświadczenia raczej oczekują tego projektu a z doświadczenie wiem też, że nie warto "bić się" o te kilka paragrafów ;)

Lepiej też od razu wszystko przesłać niż bujać się kilka miesięcy z AP na temat tych "formalności" a potem jeszcze czekać x czasu na konsultacje i zatwierdzenie. Znam jednostki co czekają 1-2 lata, choć w mojej ocenie to już jednak przesada i chyba jednak nieogarnięcie przez pracowników tych jednostek.

Kariola

Pewnie zależy od Archiwum Państwowego pod które przynależy instytucja. Rok temu składałam tylko pismo przewodnie ze zmianami i projekt "całego" JRWA (AP Kielce), bo po rozmowie telefonicznej nic więcej ode mnie nie wymagano. Może warto przedzwonić i zapytać u źródła.

gtrafalski

Jestem ostatnią osobą która kłóciła by się o kilka paragrafów. Zwłaszcza z AP. Wszyscy mamy wspólny cel - ochrona dziedzictwa archiwalnego i musimy do niego wspólnie iść. Z tym NDAP to rzeczywiście ciekawe, bo w tym roku uzgadniałem IK i IA i nie składałem projektu zarządzenia.
Jeżeli chodzi o terminy to potrafi to dłuuuugo trwać głównie z tego powodu, że jednostek jest dużo a pracowników nadzoru mało.