przechowywanie dok. zw. z ochroną małoletnich

Zaczęty przez sgt_Wichowski, Lipiec 07, 2025,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sgt_Wichowski

Witam, jestem w trakcie opracowywania nowego JRWA dla mojego "zakładu pracy" i zastanawiam się, jak rozwiązać kwestię dokumentacji związanej z ochroną małoletnich. Czy tworzyć osobne kategorie, czy wrzucać tą dokumentację do istniejących klas? I jaki do tego dać czas przechowywania? Inaczej trzeba potraktować same zasady postępowania (regulacje wewnętrzne jednostki), inaczej np. ankiety dotyczące funkcjonowania standardów (kontrole wewnętrzne?), inaczej same zgłoszenia do służb, notatki służbowe, zawiadomienia dla opiekunów itp. (skargi przekazane wg. właściwości?)
Jak jest u Was?

gtrafalski

Z powodów, o których piszesz (różna kwalifikacja) ja nie robiłbym chyba na to oddzielnej klasy. Regulacje do zarządzeń, ankiety (chyba jednak ankietyzacja), a zgłoszenia do spraw sądowych. Można też rozważyć utworzenie odrębnej klasy, która dzieliłaby się na podklasy (i wtedy zrobić tam "numerki" na zgłoszenia, jakieś ankiety itd.). Nie znam tej dokumentacji na tyle, aby powiedzieć które rozwiązanie będzie dla Ciebie lepsze

sgt_Wichowski

Dobrze, a czas przechowywania dokumentacji związanej z konkretnymi przypadkami? Wystarczy B2 (052 - skargi i wnioski przekazane do załatwienia wg właściwości)?

Barsa

Takie tematy to dla mnie B3 najkrócej.... Zresztą co do tego mają skargi i wnioski przekazywane do załatwienia wg właściwości, przecież to jest dla tematów odsyłanych na zewnątrz, bo trafiły nie tam gdzie trzeba.

sgt_Wichowski

No, więc też wydawało mi się, żeby zaczynać gdzieś od B5. A o klasie 052 mówiłem, bo myślałem, że tam się pakuje wszelkie zgłoszenia o popełnieniu przestępstw do odpowiednich służb. Chyba, że to do spraw sądowych, one mają B10?

Barsa

Hmmm tam się pakuje rzeczy, które odsyła się, bo nie trafiły tam gdzie trzeba i nie jest prowadzone nic w instytucji, jeżeli tu tak macie to ok.
W niektórych JRWA było coś o kontaktach z policją itd., w szkolnych np. ale to bardziej chyba dot. przestępczości dzieci ;)

sgt_Wichowski

Cytat: Barsa w Wczoraj o 11:26Hmmm tam się pakuje rzeczy, które odsyła się, bo nie trafiły tam gdzie trzeba i nie jest prowadzone nic w instytucji, jeżeli tu tak macie to ok.
W niektórych JRWA było coś o kontaktach z policją itd., w szkolnych np. ale to bardziej chyba dot. przestępczości dzieci ;)

Na razie jeszcze tak nie mamy, dobrze wiedzieć :D
Te klasy ze szkolnych JRWA by były dobre, poszukam, dzięki!