Porządkowanie starych akt - jak naprawić niespójne spisy po poprzedniczce?

Zaczęty przez Archi2025, Maj 09, 2025,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Archi2025

Dzień dobry,
mam pytanie dotyczące porządkowania dokumentacji w składnicy akt.

Poprzednia archiwistka porządkowała dokumenty, które zostały przekazane do składnicy dawno temu - niestety nie wiadomo, kto je przekazał ani kiedy dokładnie to miało miejsce. Dokumenty zalegają tam od lat i jest ich na prawdę dużo.

Archiwistka sporządziła spisy zdawczo-odbiorcze, ale w sposób niespójny - niektórym teczkom nadawała sygnatury, innym już nie. W dodatku, z uwagi na brak danych o przekazaniu, te spisy nie mają pełnej wartości formalnej.

W związku z tym mam pytania:
Czy w takiej sytuacji - przy dużej liczbie dokumentów, często już przeterminowanych i kwalifikujących się do brakowania - nie należałoby sporządzić spisu z natury?  Czy mogę kontynuować pracę po poprzedniczce , wykonując właśnie spisy z natury?

A może lepiej zostawić te istniejące spisy tak jak są? Czy można na ich podstawie opracować nowy spis z natury? Planuję właśnie w ten sposób zorganizować sobie pracę ponieważ większość tych dokumentów to kategoria B więc spis z natury byłby ( tak myślę) najlepszym i najszybszym rozwiązaniem.

Będę bardzo wdzięczna za wszelkie wskazówki.

Barsa

Telefon do AP czy dopuszczają spisu z natury.... Niektóre na to nie pozwalają i trzeba zrobić jakby proforma spis z-o. Oczywiście wystarczy jeden dla tych wszystkich dokumentów z natury.

Konkretna6

Nie wiem pod jakie archiwum podlegasz ale moje AP z Wrocławia powiedziało mi, żebym przy każdej teczce która ma jakieś braki czyli np. brak spisu czy zły numer z JRWA czy cokolwiek robiła spis z natury i podawała dokładny opis teczki co w niej się znajduje. Jeżeli oczywiście mówimy o dokumentacji niearchiwalnej. Przy archiwalnej natomiast to nie wiem, ponieważ mój zakład nie tworzy dokumentacji archiwalnej.

archwiwum_ola

A co w momencie gdy dokumenty sięgają 1975 lat i nie ma zastosowanego odpowiedniego symbolu klasyfikacyjnego?
A dokładniej jest zastosowany 8222 i zapis widoczny na teczce to :rejestr gruntów podlegających rekultywacji i zagospodarowaniu, a w JRWA dla urzędów terenowych widnieje nieco inaczej sformułowany zapis: zamiana terenów, zamiana użytkowania. Nawet dla porównania teraz z obecnym JRWA nie ma pod takim symbolem rzeczy tego typu.
Co robić z taką dokumentacją ?

Barsa

Przez lata pracy nad tak starymi dokumentami wypracowałem taki schemat, zostawiam symbol taki jaki był nadany i jeżeli uważam, że jest błędny to piszę to w uwagach podając prawidłowy. Jeżeli tytuł teczki odpowiada temu co w niej jest, to zostawiam go, nie ma co na siłę zmieniać. Kategoria jeśli do zmiany to do tej wartości, która odpowiada staremu JRWA i w przypadku gminy też najnowszemu.

Barsa

Może tylko jedna uwaga... jeżeli to jest szykowane do oddania do AP, to warto spytać jak oni chcą. Bo może zażyczą sobie zmiany już od razu na prawidłowy symbol i hasło, a najwyżej w uwagach dodanie, że na aktach jest nieprawidłowy symbol. To też w mojej ocenie dobra praktyka.

archwiwum_ola

Cytat: Barsa w Maj 16, 2025,Może tylko jedna uwaga... jeżeli to jest szykowane do oddania do AP, to warto spytać jak oni chcą. Bo może zażyczą sobie zmiany już od razu na prawidłowy symbol i hasło, a najwyżej w uwagach dodanie, że na aktach jest nieprawidłowy symbol. To też w mojej ocenie dobra praktyka.

Czy może Pan/Pani się odezwać do mnie priv? Napisałam wiadomość na tym portalu ale nie wiem czy dotarła.