Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta szczególnie z domen WP, Onet, Interia  - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

Zniszczenie dokumentacji bez zgody AP

Zaczęty przez Archi2025, Maj 14, 2025,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Archi2025

Witam, po mojej poprzedniczce znalazłam protokół likwidacji dowodów księgowych, które sięgały lat od 2000. Zniszczenia dokonano poprzez zniszczenie w niszczarce w 2023 r. Niestety nigdzie nie mogę odszukać zgody od Archiwum Państwowego na zniszczenie tej dokumentacji. Obejmując to stanowisko dostałam wskazówki aby tego typu dokumenty niszczyć. Ale się zastanawiam czy tak w ogóle można??

gtrafalski

Jeżeli jesteś archiwistą w jednostce państwowej lub samorządowej to nie, nie można. Należy wystąpić o zgodę właściwego AP.
Jeżeli powinna być zgoda to na Twoim miejscu podpytałbym w AP, czy może jej nie wydali. Różnie to bywa z zachowaniem dokumentacji...

Barsa

Ja tam bym się nie pytał... po co to komu, jej może zaszkodzić, dyrektor może się wkurzyć. Chyba, że z nim to dogadać to wtedy tak ;) Nie odpowiadasz za jej działania. Od teraz rób tak jak być powinno.

gtrafalski

Ja bym zapytał, żeby uporządkować ewidencję. Zwykle jak ktoś tak niszczy to nie odznacza tego w ewidencji i wtedy jest problem=skontrum.