Klasa 3231 - Przykładowe JRWA na stronie www.archiwa.gov.pl

Zaczęty przez Dory, Kwiecień 22, 2025,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dory

Cześć,
przejrzałam przykładowy JRWA (stan na 07.03.2025) na stronie NDAP.
Czy ktoś się orientuje, o co chodzi w klasie 3231 - Karta (lista) wypłaconego wynagrodzenia za pracę i innych świadczeń związanych z pracą oraz wniosek pracownika o wypłatę wynagrodzenia do rąk własnych?
Czy utworzono tę klasę na podst. nowych przepisów? Czy to jest coś innego niż karty wynagrodzeń? I skąd takie "dziwne" brzmienie hasła (od kiedy wniosek podaje się w tytule hasła...). Zapytałam przedstawicielkę NDAP, ale nie potrafiła odpowiedzieć... :-X

Barsa

Jak dla mnie to jest to samo. Zapewne "ściągnięte" słowa wprost z przepisów. Ja w aktualizowanym JRWA nie używałem np. tych długich uwag z kadrowym tematów co są w drafcie, jak też nazw tych klas.

Dory

Leksandra

To jest sformułowanie z Kodeksu pracy po zmianach.

Pracodawca prowadzi dokumentację związaną ze stosunkiem pracy oraz akta osobowe. W praktyce sprowadza się to do prowadzenia akt osobowych oraz drugiej teczki z pozostałą dokumentacją powstałą w czasie trwania zatrudnienia. Trudno to ogarnąć ponieważ dokumentacja  ta powstaje często w różnych komórkach - trzeba sobie wypracować optymalne rozwiązanie.

Wniosek pracownika o wypłatę wynagrodzenia do rąk własnych - jest to dokument, w którym pracownik zwraca się o wypłatę pensji w gotówce, a nie na konto bankowe.