Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta szczególnie z domen WP, Onet, Interia  - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

Szykowanie dokumentów do archiwizacji.

Zaczęty przez archwiwum_ola, Czerwiec 25, 2025,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

archwiwum_ola

Dzień dobry,
Bardzo proszę o pomoc w zakresie archiwizacji dokumentów.
W jaki sposób archiwizować dokumentację np. z 1987, 2003, 2008,1995? Jeśli dokumenty zawarte w teczkach to jeden wielki misz masz ? Rozumiem,że wracam do jrwa obowiązującego w tamtych latach? Czyli przed 2011 r. do 2003 r. itd?
Ale co w momencie gdy mamy rok 2025 i wcześniej nie przyjmowano niektórej dokumentacji z tamtych lat?
Nie mogę sobie poradzić w tym zakresie a jako, że jestem archiwistą, niektórzy pracownicy pytają mnie o porady.

sgt_Wichowski

Jeżeli masz dokumentację z dawnych lat, wytworzoną "pod rządami" poprzednich JRWA - ale ta dokumentacja nie jest formalnie przyjęta, to teoretycznie zdaje ją komórka, która jest spadkobiercą tej, która dokumentację wytworzyła, a zdaje ją według teraz obowiązującego JRWA. A wszystko dzieje się tak, jakby nigdy nic - nadaje się dokumentacji układ rzeczowo-chronologiczny, dzieli na teczki (rozumiem, że teraz ta dokumentacja nie jest podzielona według spraw, dat, komórek?) i robi spis z-o.
Przynajmniej ja bym tak zrobił ;)

Barsa

Jeżeli samorząd to kwalifikacja według obecnego JRWA, ale w innych jednostkach to już niekoniecznie.