Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta szczególnie z domen WP, Onet, Interia  - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

Brakowanie w jednostakch podległych, proszę o pomoc!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez archug, Kwiecień 26, 2019,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

archug

Powtórzę się ale temat wraca jak bumerang.
Jestem pracownikiem Urzędu Gminy, mamy jednostki podległe GOK, SAPO, GOPS, które maja swoje instrukcje / składnic akt /.
Odbieram od nich dokumentacje do archiwum, w zakresie czynności mam tylko archiwum zakładowe UG, czy pomimo tego powinnam dla nich robić brakowanie itp.
Może banalne pytanie ale szukam potwierdzenia ustawowego TAK masz robić!

Danuta J. Samek

Dzień dobry, proszę uważnie zapoznać się z treścią zarządzeń(-nia) w sprawie wprowadzenia instrukcji organizacji i zakresu działania archiwum
w Urzędzie Gminy. Dokument taki powinien być uzgodniony z Archiwum Państwowym, któremu państwo podlegacie. Nie znam takiego sformułowania prawnego. Rozsądek natomiast nakazuje zajrzeć w ww. dokument, a potem w zakres swoich obowiązków. Jeśli podmioty mają swoją IK, JRWA i są składnicami (czyli nie gromadzą dokumentacji archiwalnej), to powinni porządkować ją w swoim zakresie. Jeden archiwista Urzędu Gminy z pewnością tego nie wykona. To fizycznie niemożliwe. pozdrawiam. djs
Pozdrawiam
Danuta J. Samek

archug

Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. taki nas jako Urząd Gminy obowiązuje, nic na temat obsługi jednostek podległych przez archiwistę zakładowego nie ma.
Jednostki podległe mają swoje instrukcje, kancelaryjne, archiwalne i jrzwa. W nich nie ma mowy o archiwiście zakładowym.
W zakresie czynności nie mam jednostek podległych.

Danuta J. Samek

Na jakiej podstawie pan/pani odbiera tę dokumentację? Zakresu obowiązków? Ustaleniu przez Burmistrza? Kto jest Pana/pani przełożonym? Proszę o minimum emocji, maksimum skupienia. djs
Pozdrawiam
Danuta J. Samek

archug

Emocje opadły po 11 latach słuchania co masz do roboty, No cóż miłego weekendu bez walki z wiatrakami!  :) ;) ;D
Z przełożonym się nie dyskutuje jak się nie ma koneksji. .....

Bolek

Cytat: archug w Kwiecień 26, 2019,
Powtórzę się ale temat wraca jak bumerang.
Jestem pracownikiem Urzędu Gminy, mamy jednostki podległe GOK, SAPO, GOPS, które maja swoje instrukcje / składnic akt /.
Odbieram od nich dokumentacje do archiwum, w zakresie czynności mam tylko archiwum zakładowe UG, czy pomimo tego powinnam dla nich robić brakowanie itp.
Może banalne pytanie ale szukam potwierdzenia ustawowego TAK masz robić!
Po pierwsze: W archiwum zakładowym urzędu gminy powinna być tylko dokumentacja urzędu, ewentualnie odziedziczona i po zlikwidowanych jednostkach, których organem prowadzącym był ten urząd. GOK, SAPO, GOPS powinny wytwarzaną przez siebie dokumentację przechowywać w swoich jednostkach. Dlaczego nadzór AP tego nie wytknął w protokole kontroli twojego AZ.
Po drugie nie jesteś odpowiedzialny za ich dokumentację. Powinny u nich być osoby wyznaczone do tego.
prawy obrońca lewego słupka

archug

Nadzór AP nie wytknął tego, ponieważ prowadzę osobną ewidencję, i każda jednostka ma w magazynie wydzielone regały dla siebie. Jednak one już są pełne bez rezerwy. Chciałabym to w końcu wyregulować więc po raz pierwszy od nastu lat nie przyjęłam od jednostki dokumentacji do archiwum. Wszystkie jednostki są w tym samym budynku co my.
Pewnie będzie się działo, no cóż już nie mam siły. Traktuje się nas jak magazynierów, którzy nic nie mają w głowie tylko w rękach-ile udźwigniemy tyle jesteśmy warci.  ::)