Księga meldunkowa

Zaczęty przez nikodem.b, Wrzesień 09, 2008,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

nikodem.b

Uprzejmie proszę doświadczonych archiwistów o podpowiedź, w jaki sposób określić daty skrajne księgi meldunkowej. Mniemam, że nie jest to jakiś poważny problem metodyczny, jednak ciekaw jestem opinii specjalistów.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów
Nikodem

Hanna Staszewska

Obawiam się, że sprawa nie jest taka prosta... ;D
W Poznaniu mamy w aktach gmin sporo takich ksiąg i wszystkie są zinwentaryzowane. Za daty skrajne księgi przyjmowano daty urodzenia osób tam wpisanych (najwcześniejszą i najpóźniejszą). Daty te nie weszły jednak do dat skrajnych zespołu, tak więc w datach zespołu (oprócz "normalnych" dat "normalnych" akt widnieją ogólne wpisy: XIX-XX w.
Czy była to właściwa praktyka? Zdecydowanie nie, bo najbardziej logiczne wydaje się datowanie takiej księgi wg dat zameldowania i wymeldowania osób (najwcześniejszej i najpóżniejszej).
Przejrzałam dziś parę takich ksiąg i widzę, że wobec dużej liczby rozmaitych wpisów takie datowanie nie jest proste, ale nic innego nie przychodzi mi do głowy.

Pozdrawiam       

Wojciech Woźniak

Witam,
zgadzam się z Hanią - datami skrajnymi księgi meldunkowej powinna być data najwcześniejszego i najpóźniejszego meldunku w księdze. Jednak ustalenie tego jest niełatwe a przede wszystkim pracochłonne bo trzeb przejrzeć wszystkie wpisy w księdze. Zważywszy jednak na potrzeby użytkowników to jedyne rozwiązanie.

pozdrawiam i życzę wytrwałości
Sometimes you eat the bear
and sometimes the bear eats you

nikodem.b

Bardzo mnie cieszy, jako użytkownika, takie podejście archiwistów państowywch - jak się domyślam, do datowania ksiąg meldunkowych! A już nosiłem się z zamiarem zgłoszenia wieków skrajnych, jako niewątpliwego curiosum w konkursie ogłoszonym przez Naczelnego Dyrektora ;) Oczekuję teraz konkretnych działań - ile przyjdzie mi czekać: rok, dwa, wiek? ;)
Pozdrawiam

Hanna Staszewska

Księgi meldunkowe są wykorzystywane głównie przez genealogów, a oni szukają w nich konkretnych nazwisk osób z konkretnej miejscowości i nieprecyzyjna datacja raczej nie stanowi przeszkody w tych poszukiwaniach. Oczywiście nie zmienia to mojego zdania, że księgi te powinny być datowane inaczej (o czym pisałam wyżej), ale nie sądzę też, żebyśmy w najbliższym czasie mogli poprawić to, co już jest opracowane.

Pozdrawiam 

nikodem.b

To, co już jest opracowane? A cóż to za OPRACOWANIE, skoro, jak sama Pani Hanna twierdzi, należy je poprawiać?!  Czy OPRACOWANIE w Poznaniu polega na tym m.in., że poprawia się to, co nazwano już opracowanym (a właściwie to nie poprawia się, tylko dostrzega potrzebę)? Trudno mi się ponadto zgodzić z twierdzeniem, jakoby nieprecyzyjna datacja nie stanowiła przeszkody w poszukiwaniach genealogicznych. Przeszkody pewnie nie stanowi, ale irytację wywołuje - i to niezłą. Zamawiam księgę meldunkową (XIX-XX w.), licząc na to, że odnajdę w niej zapisy dotyczące przodków żyjących w wieku XIX w danej miejscowości - i co? Znajduję wyłącznie informacje o osobach mieszkających tam od lat 20-tych XX wieku. Pomijam już utrudnienia spowodowane takim OPRACOWANIEM dla osób obsługujących użytkowników, w tym dla pracowników transportujących z magazynów zupełnie niepotrzebnie spore ilości nieraz całkiem sążnistych tomów ksiąg meldunkowych.

Pozdrawiam

Hanna Staszewska

Całkowicie rozumiem te argumenty, ale znając realia w archiwach wiem, jak trudno skierować zespół  do ponownego opracowania.
Niestety...

Pozdrawiam

betinka

Moim zdaniem od daty zameldowania do wymeldowania tak jak karty meldunkowe.

inka

Witam,
wznawiam wątek ponieważ mam wątpliwości co do kategorii archiwalnej ksiąg meldunkowych (zwanych też rejestrem mieszkańców) z lat 60. i 70.
Z wątku wynika, że to kat. A, z wykazu z 1975 r., że B-50, w aktualnym z 2011 r. ewidencja ludności to BE50. Jak to traktować? Z góry dzięki za wskazówki.

inka

Hanna Staszewska

Tu chyba trzeba poprosić nadzór archiwalny o ekspertyzę.

inka

Dzięki za odpowiedź - już skonsultowałam to z moim AP i przyjmę na stan jako BE50.

Bolek

U nas kwalifikuje się do kategorii A i przejmuje do archiwum państwowego.
prawy obrońca lewego słupka

Robert2000

Moim zdaniem, ewidentne A.

Jankes123

Mam pytanie jeszcze do ustalania dat skrajnych ksiąg meldunkowych. Ustalam je od daty zameldowania do daty wymeldowania, jednak czasami mam wpis w rubryce zameldowanie tymczasowe i data tego wpisu jest np. późniejsza niż najpóźniejsza data zameldowania. I wtedy biorę ją też pod uwagę np. data zameldowania i wymeldowani to będą lata 1905-19875, i mam date zameldowania tymczasowego 1974-1976. Więc datę skrajną tej księgi ustalam na 1905-1976, czy jest to prawidłowe?