Brakowanie akt - komisja

Zaczęty przez Ricardo26, Wrzesień 21, 2011,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ricardo26

Mam pytanie jak powinno wyglądać zarządzenie o powołaniu komisji do brakowania akt kat. B??

EwelinaP

Takie zarządznie powinno zawierać kilka podstawowych informacji.
1. Podstawa prawna, czyli odpow. paragraf z nowego rozporządzenia (z 18 stycznia 2011) i § 4 i 5 ust.2 rozporządzenia Ministra Kultury z dnia 16 września 2002r.
2. Informacja o tym że powołuje się komisję i jaki będzie jej skład
3. zadania komisji, określenie postępowania działania po zakończeniu obrad komisji
4. komu powierza się wykonanie zarządzenia
5. Inf., że zarządzenia wchodzi w życie z dniem podpisania

Tak to u mnie wygląda w dużym skrócie. Szczegółowy wzór przesłałam na pw :)
Pozdrawiam

Ricardo26

Bardzo dziękuję za pomocną odpowiedż ;)

Ricardo26

Jeszcze jedno pytanie czy przewodniczącym komisji powinien być Archiwista czy tylko członkiem owej komisji

EwelinaP

U mnie przewodniczącym komisji jest Pani Kierownik od informacji niejawnych. Tak się złożyło, że była zanim ja przyszłam do pracy i tego nie zmienialiśmy. Archiwista jest członkiem komisji. Co do paragrafów z rozporządzenia z 18 stycznia, to o brakowaniu mówią bezpośrednio paragrafy 38-42 Instrukcji archiwalnej (Instrukcja to załącznik nr 6 do rozporządzenia).
Powodzenia!

Ricardo26

Jakos im bardziej drąże temat tym dalej jestem w lesie:P
paragraf 39 instrukcji archiwalnej  mówi iż do procedury brakowania stosuje sie przepisy wydane na podstawie art. 5 ust. 2 i 2b chodzi o ustawe ( z dnia 14 lipca 1983 r o narodowym zasobie archiwlanym i archiwach)?

Ricardo26

Ewelina P czy tak powinno wyglądać:
Na podstawie art 5 ust. 2 i 2b ustawy z dnia 14 lipca 1983 r. o narodowym zasobie archiwlanym i archiwach (t.j z 2006r. Dz. U Nr 97, poz.673 z póżn. zm) oraz rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych (Dz. U. Nr 14 poz. 67) oraz  w związku z paragraf 4 i 5 ust. 2 rozporządzenia Ministra Kultury z dnia 16 września 2002r w sprawie postepowania z dokumentacją, zasad jej klasyfikowania i kwalifikowania oraz zasad i trybu przekazywania materiałów archiwalnych do archiwów państwowych (Dz.U.Nr 167, poz. 1375) zarządza się co następuje:

EwelinaP

Wydaje mi się, że mniej więcej tak, ale nie czuję się kompetentna w sprawie redagowania, jakby nie było, aktów prawnych.
Proszę więc zasięgnąć opinii jeszcze kogoś.

Ricardo26

Ewelina P, no mi też się wydaje że cos w tym kierunku.
Włąsnie tez licze na to ze ktoś się wypowie w tym temacie.

Ricardo26

Czy mógłby ktos sie wypowiedzięć???

Jarek

Jarek Orszulak

Ricardo26

A czy to nowe rozporządzenie PRM z dnia 18.01.2011 trzeba pisac tam jest odnośnik w instrukcji archiwalnej że brakowanie reguluje at 5 pkt 2 i 2b ustawy o narodowym zasobie archiwlanym i archiwach?

Jarek

Wystarczy powołać się na samo rozporządzenie z 2002 r., ono jest wydane na podstawie art. 5 ust. 2 ustawy archiwalnej.
Jarek Orszulak

Ricardo26