Aktualności:

UWAGA:  - Upgrade do wersji 2.1.4 - zakończony... proszę o zgłaszanie ewentualnych błędów tutaj: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5037.msg32648.html#msg32648

Menu główne

Prosze o pomoc

Zaczęty przez annamac, Luty 25, 2006,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

annamac

Poszukuje informacji na temat Leoploda Lebenstein. Mam jego date urodzenia ale nie znam miejsca. Natrafilam na slad rodziny Lebenstein w Bresciu. Tylko nie wiem czy to ta sama rodzina. Czy ktos moze po poradzic gdzie szukac takich informacji. Sprawdzalam w Bazie Archiw lecz to szukanie igly w stogu siana biorac pod uwage fakt ze nie znam miejsca urodzenia.
Z nazwiska wnioskuje ze byl pochodzenia zydowskiego. Czy jest moze archiwum zydowskie?
Bede wdzieczna za kazda rade i wsazowke
Ania

Anna Laszuk

Cytat: "annamac"Poszukuje informacji na temat Leoploda Lebenstein. Mam jego date urodzenia ale nie znam miejsca.

Miejsce urodzenia powinno być podane np. w akcie zgonu. Proponuję zwrócić się do USC o odpis zupełny aktu zgonu.

Cytat: "annamac"Natrafilam na slad rodziny Lebenstein w Bresciu. Tylko nie wiem czy to ta sama rodzina.

Jeśli w Brześciu, to kroki należy kierowac do archiwów białoruskich. Można za pośrednictwem placówki konsularnej RP.

Cytat: "annamac"Czy jest moze archiwum zydowskie?

W Polsce nie ma. Jeśli poszukiwana jest osoba, której losy skomplikowała II wojna światowa, można próbować szukać w Żydowskim Instytucie Historycznym oraz Biurze Informacji i Poszukiwań PCK.

Ania