IFAR

Narodowe Archiwum Cyfrowe => ZoSIA => Wątek zaczęty przez: Kasia Zajkowska w Czerwiec 14, 2017,

Tytuł: ZoSIA - błędy
Wiadomość wysłana przez: Kasia Zajkowska w Czerwiec 14, 2017,
W tym wątku zgłaszajcie wszelkie usterki systemu.
Tytuł: Odp: ZoSIA - błędy
Wiadomość wysłana przez: Marcin Kapała w Październik 10, 2017,
Nie wiem, czy to usterka ale zaobserwowaliśmy pewną zależność systemu, która ma wpływ na statystyki. Wszystkie jednostki przesłane do redaktora, których status edycji nie została zakończony, nie są widoczne w raportach. Są w systemie ale tak, jakby ich nie było. Wydaje mi się, że może to być spowodowane brakiem statusu jednostek nadesłanych, stanem pośrednim pomiędzy statusem robocze a gotowe. Nie wiem, czy to możliwe ale uważam, że jednostki takie powinny być nadal widoczne dla systemu, jako robocze (ich edycja nie została jeszcze zakończona przez redaktora).   
Tytuł: Odp: ZoSIA - błędy
Wiadomość wysłana przez: Michał Kaca w Październik 11, 2017,
Nie jest to usterka - system od zawsze tak działał (tzn. nie zliczał w raportach jednostek nadesłanych do Redaktora, których edycja nie została przez niego zakończona). Oczywiście te jednostki powinny być widoczne w zespole (przez przeglądarkę archiwów).

Ma Pan rację - dobrze byłoby to zmienić. Pytania:

1. W których raportach (poza "Wykaz zespołów (zbiorów) wg wybranych kryteriów") powinno być to widoczne?
2. Czy w raporcie "Wykaz zespołów..." takie jednostki powinny znaleźć się w nowej kolumnie (np. "Jednostki w systemie (u Redaktora, nadesłane)"), czy też w istniejącej kolumnie "Jednostki w systemie (robocze)"?
Tytuł: Odp: ZoSIA - błędy
Wiadomość wysłana przez: Marcin Kapała w Październik 13, 2017,
2. Czy w raporcie "Wykaz zespołów..." takie jednostki powinny znaleźć się w nowej kolumnie (np. "Jednostki w systemie (u Redaktora, nadesłane)"), czy też w istniejącej kolumnie "Jednostki w systemie (robocze)"?

Myślę, że w raporcie może się znaleźć dodatkowa kolumna obejmująca wszystkie jednostki w systemie (robocze, nadesłane, gotowe). Ewentualna różnica będzie wskazywać na jednostki, które nie zostały jeszcze zamknięte przez redaktorów. Jeżeli nie ma takiej możliwości, wówczas lepszym rozwiązaniem będzie dodatkowa kolumna na jednostki nadesłane/ otwarte (pozostają otwarte w trybie edycji).

1. W których raportach (poza "Wykaz zespołów (zbiorów) wg wybranych kryteriów") powinno być to widoczne

Jestem jeszcze przed analizą raportów.
Tytuł: Odp: ZoSIA - błędy
Wiadomość wysłana przez: crash0 w Październik 23, 2017,
Przypomnienie  :)
Archiwa Państwowe wszelkie błędy dotyczące systemu ZoSIA powinny zgłaszać do NAC. Przede wszystkim w systemie Mantis.
Tytuł: Odp: ZoSIA - błędy
Wiadomość wysłana przez: Filip Kwiatek w Listopad 29, 2017,
Nie jestem użytkownikiem ZoSIA, ale współpracuję z instytucją, która wdrożyła ZoSIA (jest spoza sieci AP). Mają mi przekazać wygenerowany excel z inwentarzem książkowym. Dostałem wzór i wygląda to bardzo źle, głównie z powodu braku polskich znaków. Jakie są widoki na naprawę tego stanu?
Tytuł: Odp: ZoSIA - błędy
Wiadomość wysłana przez: Michał Kaca w Listopad 29, 2017,
Proszę zmienić kodowanie znaków w programie używanym do otwierania tego pliku na UTF-8. Jeśli jest to Excel to na 99% ma ustawione cp-1250. ZoSIA generuje raporty w bardziej uniwersalnym UTF-8 i pewnie stąd problem.

Kodowanie znaków najłatwiej zmienia się w Open/Libre Office, który pyta o nie podczas otwierania każdego pliku.

W każdym bądź razie raport z ZoSIA wyświetla polskie znaki prawidłowo. Gdyby powyższe nie pomogło, proszę o informację (najlepiej z plikiem na adres michal.kaca@nac.gov.pl).
Tytuł: Odp: ZoSIA - błędy
Wiadomość wysłana przez: Bolek w Marzec 13, 2018,
ZOSiA przy imporcie prze tabele dla kartografii nie importuje całości. Prawdopodobnie plik uszkadza się podczas importu.
Tytuł: Odp: ZoSIA - błędy
Wiadomość wysłana przez: Michał Kaca w Marzec 13, 2018,
Standardowo w takich przypadkach - proszę o podesłanie pliku na michal.kaca@nac.gov.pl lub oac@nac.gov.pl.
Tytuł: Odp: ZoSIA - błędy
Wiadomość wysłana przez: Michał Kaca w Marzec 21, 2018,
ZOSiA przy imporcie prze tabele dla kartografii nie importuje całości. Prawdopodobnie plik uszkadza się podczas importu.

Okazało się, że problem powodowało kilka wierszy, które miały wpisane "0" (zero) w kolumnie "skala_liczbowa". Jeśli wartość jest nieznana, najlepiej nic w tej kolumnie nie wpisywać.
Oczywiście jest to pewien błąd - ZoSIA powinna to podpowiedzieć.
Tytuł: Odp: ZoSIA - błędy
Wiadomość wysłana przez: Bolek w Listopad 09, 2018,
ZOSiA przy imporcie prze tabele dla kartografii nie importuje całości. Prawdopodobnie plik uszkadza się podczas importu.

Okazało się, że problem powodowało kilka wierszy, które miały wpisane "0" (zero) w kolumnie "skala_liczbowa". Jeśli wartość jest nieznana, najlepiej nic w tej kolumnie nie wpisywać.
Oczywiście jest to pewien błąd - ZoSIA powinna to podpowiedzieć.

Dziś importowałem kartogarfię. ZOSiA nie podpowiada, że jest wpisane (0) w kolumnie skala liczbowa. Dobrze, że pamiętałem o wpisie w tym wątku. Pzdr.
Tytuł: Odp: ZoSIA - błędy
Wiadomość wysłana przez: kasabiann w Grudzień 10, 2018,
Czy ktoś miał dziś problem z importem CSV dla fotografii?
Plik poprawny, nie ma błędów po załadowaniu do ZoSIA, po naciśnięciu Importuj nie dzieje się nic. Ani jednostki nie zostają załadowane, ani też nie ma żadnego komunikatu o błędzie
Tytuł: Odp: ZoSIA - błędy
Wiadomość wysłana przez: Aleksander Korolewicz w Styczeń 21, 2019,
Czy Wy też macie problem z ZoSIĄ? Od zeszłej środy zaczęła mocno mulić, a od czwartku to się już w zasadzie nic robić nie da...  :(
Tytuł: Odp: ZoSIA - błędy
Wiadomość wysłana przez: Bolek w Styczeń 22, 2019,
Wszyscy robią sprawozdania, liczą i sprawdzają oraz uzupełniają ;D
Tytuł: Odp: ZoSIA - błędy
Wiadomość wysłana przez: Michał Kaca w Styczeń 24, 2019,
Wczoraj dostaliśmy szczegóły do zgłoszenia z ANK. Analizuje je IT.
Na początku stycznia problemy zgłaszało też AP w Warszawie.
W obydwu przypadkach nie jestem przekonany, że problemy są tylko po naszej stronie.

Faktem jest jednak, że obecnie ZoSIA jest dosyć obciążona masowym importem CSV przez kilka archiwów - to bez wątpienia może okresowo spowalniać działanie systemu.
Tytuł: Odp: ZoSIA - błędy
Wiadomość wysłana przez: Aleksander Korolewicz w Styczeń 24, 2019,
Też mi się zdaje (coraz bardziej), że problem nie leży ściśle po stronie NAC i ZoSI. Ale chciałem wiedzieć, czy w innych archiwach też występuje.
Tytuł: Odp: ZoSIA - błędy
Wiadomość wysłana przez: Michał Kaca w Styczeń 24, 2019,
My innych zgłoszeń nie dostaliśmy.
Albo w innych archiwach problemy nie występują albo są na tyle "przejściowe" lub mało dokuczliwe, że nikt nie decyduje się na zgłaszanie...
Tytuł: Odp: ZoSIA - błędy
Wiadomość wysłana przez: Aleksander Korolewicz w Styczeń 24, 2019,
Dziękuję za odpowiedź. :)
Tytuł: Odp: ZoSIA - błędy
Wiadomość wysłana przez: kasabiann w Kwiecień 23, 2019,
Dziś Zosia nie pozwala na dodawanie edytorom jednostek w zespołach, w których są dodani (z funkcji kierownik widać że są). w piątek jeszcze na tych zespołąch pracowali
Tytuł: Odp: ZoSIA - błędy
Wiadomość wysłana przez: Bolek w Kwiecień 23, 2019,
Też tak mamy. Związane jest to chyba z tym, że po umieszczeniu danego zespołu na szukaj w archiwach jego edycja i dodawanie jednostek jest zablokowana.
Tytuł: Odp: ZoSIA - błędy
Wiadomość wysłana przez: Michał Kaca w Kwiecień 23, 2019,
Tak. Najprawdopodobniej wynika to ze zmiany statusów w związku z publikacją na nowym SwA.
Aby dokładnie wyjaśnić sprawę, proszę o przesłanie szczegółów na oac@nac.gov.pl
Tytuł: Odp: ZoSIA - błędy
Wiadomość wysłana przez: Bolek w Wrzesień 24, 2019,
Po nowej aktualizacji ZOSiA. W obiektach (ściślej fotograficznych) nie zapisują się zmiany przy edycji indeksów. Brak reakcji.
I jest jakiś problem z importem spisów zdawczo-odbiorczych. ZOSiA nie importuje ich. Nie udało mi się ustalić gdzie tkwi błąd?
Tytuł: Odp: ZoSIA - błędy
Wiadomość wysłana przez: Michał Kaca w Wrzesień 25, 2019,
Te błędy (oraz niekończąca się pętla podczas zmiany hasła, które wygasło) powinny zostać usunięte po jutrzejszej aktualizacji.
Tytuł: Odp: ZoSIA - błędy
Wiadomość wysłana przez: Bolek w Listopad 13, 2019,
Witam.
Jest problem z importem spisów csv dla dokumentacji fotograficznej zarówno za pomocą tabelki wypełnionej ręcznie jaki i tabelki wygenerowanej Generatorem. Wyrzuca hasło Błędny schemat pliku CSV.
Tytuł: Odp: ZoSIA - błędy
Wiadomość wysłana przez: Michał Kaca w Listopad 14, 2019,
Niestety import fotografii z pliku CSV nie został jeszcze dostosowany do nowego formularza opisu dok. fotograficznej w ZoSIA.
Zmieni się to po aktualizacji systemu w przyszłym tygodniu (równocześnie zostanie zaktualizowany GeneratorCSV).
Przepraszamy za utrudnienia!
Tytuł: Odp: ZoSIA - błędy
Wiadomość wysłana przez: Bolek w Listopad 15, 2019,
Dzięki za informację.
Tytuł: Odp: ZoSIA - błędy
Wiadomość wysłana przez: siwytom w Listopad 20, 2019,
Po ostatniej aktualizacji (wczorajszej) jest problem z importem dokumentacji aktowej. Plik CSV utworzony dziś za pomocą GeneratoraCSV nie jest importowany. ZoSIA wyświetla komunikat "Nieznany rodzaj"
Tytuł: Odp: ZoSIA - błędy
Wiadomość wysłana przez: Michał Kaca w Listopad 21, 2019,
Import powinien już działać prawidłowo.
Tytuł: Odp: ZoSIA - błędy
Wiadomość wysłana przez: siwytom w Listopad 21, 2019,
Import działa prawidłowo, ale pod warunkiem wpisania w nieobowiązkową kolumnę "stan_mf"/nieobowiązkowe pole stan zmikrofilmowania słów "brak mikrofilmu".
Tytuł: Odp: ZoSIA - błędy
Wiadomość wysłana przez: Bolek w Listopad 21, 2019,
Witam. Dzisiaj (tj 21.11.2019 r.) są problemy z importem tabelki z dokumentacją fotograficzną. Importuje się w ten sposób jak na załączonych obrazkach. Czy może być to kwestia obciążenia sieci? Za pierwszym razem nic się nie załadowało "błąd komunikacji z internetem". Za drugim razem część jednostek się importuje a dla części jest wstawione słowo "brak".
Tytuł: Odp: ZoSIA - błędy
Wiadomość wysłana przez: Michał Kaca w Listopad 21, 2019,
Ciężko powiedzieć, ale nie powinno być problemu z importem fotografii. W takich sytuacjach najlepiej podesłać spis na michal.kaca@nac.gov.pl
Tytuł: Odp: ZoSIA - błędy
Wiadomość wysłana przez: Michał Kaca w Listopad 21, 2019,
Import działa prawidłowo, ale pod warunkiem wpisania w nieobowiązkową kolumnę "stan_mf"/nieobowiązkowe pole stan zmikrofilmowania słów "brak mikrofilmu".

To prawda - po ostatniej aktualizacji pojawił się taki błąd. Jednak GeneratorCSV został już do tego dostosowany, zaś sam błąd nie przeszkadza w imporcie - jednostki dodawane "ręcznie" mają standardowo "brak mikrofilmu".
Tytuł: Odp: ZoSIA - błędy
Wiadomość wysłana przez: kasabiann w Grudzień 11, 2019,
Tym razem problem z wyszukiwarką w ZoSIA
Wyszukuje tylko słowa w języku rosyjskim wpisane z klawiatury rosyjskiej. W przypadku, gdy ktoś korzystał z symboli w Wordzie, a następnie przeklejał je do ZoSI, system takiego słowa nie wyszukuje
Tytuł: Odp: ZoSIA - błędy
Wiadomość wysłana przez: Michał Kaca w Grudzień 11, 2019,
Jak zawsze w takich przypadkach - proszę o konkretne, szczegółowe przykłady (co próbujemy wyszukać, jakich symboli używamy). Najlepiej ze zrzutami ekranu. To bardzo ułatwia, a czasem w ogóle umożliwia, rozwiązanie problemu.

Pierwsze podejrzenia kieruję nie w stronę samego systemu ale raczej w kierunku kodowania wklejanych z worda symboli. Proszę spróbować wkleić je z Open/Libre Office. Najlepiej z arkusza kalkulacyjnego zapisanego w kodowaniu UTF-8.

PS
ZoSIA udostępnia w wyszukiwarce rosyjską klawiaturę - to najpewniejszy sposób.