Aktualności:

UWAGA:  - Upgrade do wersji 2.1.4 - zakończony... proszę o zgłaszanie ewentualnych błędów tutaj: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5037.msg32648.html#msg32648

Menu główne

baza danych IZA 6.0

Zaczęty przez Anna Laszuk, Grudzień 20, 2006,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wojciech Woźniak

???
A o tym nic nie wiem: oprócz bazy i instrukcji nie dostaliśmy żadnego zarządzenia.
Sometimes you eat the bear
and sometimes the bear eats you

Hanna Staszewska

Napisałam: "podobno" :)

Wojciech Woźniak

Zapewne wkrótce sie dowiemy ;)

A co do bazy:
Pole PODID w tabeli Podseria pozwala na wprowadzenie identyfikatora do 50 znaków - i bardzo dobrze, bo bywają zespoły o złożonej strukturze, w których trzeba wprowadzić dużo podserii, a jeśli robi się to w trakcie inwentaryzacji swoboda tych 50 znaków jest znakomitym ułatwieniem. Tyle, ze w tabeli Inwentarz pole Podseria ma już tylko 8 znaków, co uniemożliwia wykorzystanie podserii o dłuższych identyfikatorach.

Hanna Staszewska

I jest nowy "Podręcznik użytkownika"...
Całkiem nowy :)

Wojciech Woźniak

Coś z wyświetlaniem podserii w formularzu jest nie tak... Jednostki można dopasować i na wydruku są we właściwych seriach, ale w formularzu dzieje się to co już opisywałem:
- Wyświetlanie podserii w formularzu edytor dokumentacji. Problem polega na tym, że w polu z nazwą podserii wyświetlają się tylko nazwy podserii serii dopasowanej do pierwszego rekordu(?) w zespole, mimo, że identyfikatory są właściwe. Jeśli dany identyfikator nie występuje jako identyfikator podserii w serii pierwszej wówczas nie wyświetla się w polu nazwy nic, jeśli zaś jest to taki sam identyfikator jak występujący w pierwszej serii wówczas wyświetla się nazwa odpowiadającej mu podserii, ale z serii pierwszej.

Wojciech Woźniak

Witam
Trochę sie powtórze, ale cóż...
Cytat: Wojciech Woźniak w Styczeń 04, 2007,
- Import. Błąd przy przenoszeniu danych z wcześniejszej IZY
W kwerendzie dołączającej IZA06 w kolumnie PISMO jest w polu dołącz do: RODZAJPISMA i analogicznie w kolumnie RODZAJPISMA jest PISMO w efekcie dane trafiają do niewłaściwych kolumn
- Wyszukiwanie. Wyszukiwarka nie przeszukuje indeksów.
Cytat: Wojciech Woźniak w Styczeń 10, 2007,
To co zapewne by ucieszyło:
Przy podglądzie pełnych danych na temat danej jednostki w wynikach wyszukiwania nie można oglądnąć zawartości pól: "tytuł tłumaczony" i "treść/zawartość". (Podobnie było w IZIE 5,0) Sądze, że taki podgląd byłby opcją przydatną, zwłaszcza w sytuacji gdy wysukiwane słowo znajduje się właśnie tam.

Rafał Rufus Magryś

Witam,

To chyba dobry pomysł?

Pozdrawiam,
Rafał "Rufus" Magryś
...patience is a virtue...

Wojciech Woźniak

Witam
W nawiązaniu do:
Cytat: Wojciech Woźniak w Czerwiec 01, 2007,
Pole PODID w tabeli Podseria pozwala na wprowadzenie identyfikatora do 50 znaków - i bardzo dobrze, bo bywają zespoły o złożonej strukturze, w których trzeba wprowadzić dużo podserii, a jeśli robi się to w trakcie inwentaryzacji swoboda tych 50 znaków jest znakomitym ułatwieniem. Tyle, ze w tabeli Inwentarz pole Podseria ma już tylko 8 znaków, co uniemożliwia wykorzystanie podserii o dłuższych identyfikatorach.
Właśnie mam nieodpartą ochotę użyć podserii z identyfikatorem dłuższym niż 8 znaków... Ale póki co będę musiał pozmieniać kilka sąsiednich identyfikatorów żeby kolejną podserię umieścić tam, gdzie mi się zamarzyło.  :(
Bardzo nalegam na zwiększenie pola z identyfikatorem podserii.

Maciej Zdunek

Cytat: Wojciech Woźniak w Czerwiec 12, 2007,
Właśnie mam nieodpartą ochotę użyć podserii z identyfikatorem dłuższym niż 8 znaków...
Zdradź nam Wojtku, co to za identyfikator, że ma aż 8 znaków???
Absens carens

Wojciech Woźniak

Widzę, że Kolega nie dowierza ;)
07965277
Paskudny, prawda? Ale cóż robić zespół też nie daje się łatwo systematyzować.

Wojciech Woźniak

Nie będę owijał w bawełnę - sam sobie tak systematyzację umyśliłem i muszę sobie z tym radzić. Ale wydaje mi się, że ograniczenie fantazji archiwsty w tym względzie do 8 (a dlaczego nie 7 albo 9?) znaków nie znajduje uzasadnienia.

Hanna Staszewska

Jesteśmy we właściwym wątku, więc się powtórzę:
koleżanka też nie dowierza  :o

Po twoim nowym poście, Wojtku, nie dowierzam podwójnie :o :o

Maciej Zdunek

No cóż... To ci dopiero identyfikatorzysko ;)

Ale skoro jest problem. Jeśli moge coś doradzić - to jak najszybsze wycofanie się z tego sposobu. A jeśli nie - skontaktowanie się z COIA z zapytaniem, czy są przeciwwskazania do tego, żebyście indywidualnie zwiększyli pole ID i PODID na tyle ile chcecie. Tabele powinny być zestandaryzowane, ale skoro istnieje potrzeba... IZA 6.0 poszła już "do ludzi", a więc poprawianie jej teraz raczej pewnie nie wchodzi w grę...

A tak z ciekawości - czy na etapie zgłaszania poprawek sygnalizowałeś taką potrzebę? I jak radziłes sobie z poprzednia IZĄ (5.0)? Czy tam pole na ID było większe (nie wiem bo nie używałem IZY 5.0)?
Absens carens

Hanna Staszewska

Koledzy, uspokójcie się :)
Nie wiem, może to upał tak działa  ;D
Za chwilę w ogóle stracę wiarę w rozsądek archiwistów :(

Wojciech Woźniak

Cytat: Maciej Zdunek w Czerwiec 12, 2007,
Ale skoro jest problem. Jeśli moge coś doradzić - to jak najszybsze wycofanie się z tego sposobu. A jeśli nie - skontaktowanie się z COIA z zapytaniem, czy są przeciwwskazania do tego, żebyście indywidualnie zwiększyli pole ID i PODID na tyle ile chcecie. Tabele powinny być zestandaryzowane, ale skoro istnieje potrzeba... IZA 6.0 poszła już "do ludzi", a więc poprawianie jej teraz raczej pewnie nie wchodzi w grę...
Jeśli zmienimy tabele to pewnie nie da sie ich scalić w COIA przed prezentację w necie więc ta droga odpada.
Cytat: Maciej Zdunek w Czerwiec 12, 2007,A tak z ciekawości - czy na etapie zgłaszania poprawek sygnalizowałeś taką potrzebę?
Pisałem o tym w styczniu w tym wątku - wtedy zwracałem uwagę tylko na różne długości pól seria (10 znaków) i podseria (8 znaków).
I jeszcze tu: http://www.lublin.ap.gov.pl/ifar/ifarforum2/index.php?topic=491.0
Cytat: Maciej Zdunek w Czerwiec 12, 2007,
I jak radziłes sobie z poprzednia IZĄ (5.0)? Czy tam pole na ID było większe (nie wiem bo nie używałem IZY 5.0)?
Mówię cały czas o IZA 5,0. A zależeć na dłuższych identyfikatorach zaczęło mi mocno dziś ;)
Oczywiście sporo racji ma też Hania - nie ma sensu wywracać bazy do góry nogami z powodu fanaberii jednego archiwisty ;) Ale może warto zrobić w bazie porządek: jeśli seria ma długość 10 znaków to niech i podseria ma 10 (choć nadal nie wiem dlaczego). A może, skoro formularz już pozwala na wpisywanie 30 znaków, wydłużyć te pola w tabeli INWENTARZ do 30 znaków?