Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta szczególnie z domen WP, Onet, Interia  - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

Dodatkowa ewidencja list dyplomantów – czy ma sens?

Zaczęty przez Archi2025, Maj 30, 2025,

Poprzedni wątek - Następny wątek

aggre i 1 Gość przegląda ten wątek.

Archi2025

Dzień dobry,
mam pytanie dotyczące zasadności prowadzenia dodatkowej ewidencji.

W składnicy akt przechowujemy segregatory zatytułowane ,,Dyplomanci" – znajdują się w nich zarówno listy dyplomantów z danego roku, jak i arkusze ocen. Ostatnio zgłosił się do mnie sekretarz szkoły z zeszytem, w którym są wklejone kopie tych samych list dyplomantów. Twierdzi, że poprzednia archiwistka poleciła mu prowadzenie takiej ewidencji.

Czy w sytuacji, gdy kompletna dokumentacja (lista + arkusze ocen) trafia do archiwum zakładowego w formie segregatorów, istnieje jakiekolwiek uzasadnienie dla prowadzenia dodatkowego zeszytu tylko z listami dyplomantów? Czy ma to sens z punktu widzenia archiwalnego, czy jest to po prostu dublowanie dokumentacji?

Z góry dziękuję za Wasze opinie i doświadczenia w podobnych sytuacjach!

EwelinaP

Często jest tak, że do danej dokumentacji wskazane jest prowadzenie dodatkowego rejestru, jak np. w przypadku uchwał rady gminy, czy powiatu itp. Ciekawa jestem, co na ten temat mówi Wasz wykaz akt. W rubryce "uwagi" powinno być wpisane np. "w tym ich rejestr", lub informacja o tym, że ewidencja przechowywana jest osobno i np. że ma wyższą kategorię archiwalną. Jeśli nie ma takich informacji, to ja bym rejestr przechowywała razem z pozostałą dokumentacją, bez konieczności dublowania.