Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta szczególnie z domen WP, Onet, Interia  - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

PISMA DO RIO

Zaczęty przez ewelina_907, Grudzień 07, 2023,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ewelina_907

Witam
Księgowość ma u siebie w szafkach takie pisma wysyłane elektroniczne do Regionalnej Izby Obrachunkowej "przedłożenie aktu do nadzoru prawnego". Są to taki pisma wysyłane do RIO elektronicznie ale ksiegowosc drukuje i wkłada do segregatorów aby miec w razie W pod ręką. powiedzcie mi jak to zaklasyfikować? I czy w ogole jest sens drukowac jak to idzie elektronicznie?

Barsa

Jeżeli masz EZD u siebie i te pisma to nie "wyjątek" to dla mnie nawet nie jest BC... Niech z tym zrobią co chcą (w domyśle zniszczą) u siebie w dziale. Ale jak masz system tradycyjny to jednak jak najbardziej drukowanie jest ok.

ewelina_907

Mam system tradycyjny.

ewelina_907

a jak mam zaklasyfikować to wg JRWA?

Barsa

Ty jesteś archiwistka jak rozumiem... to urzędnik klasyfikuje ;) Rozumiem, że chcesz im pomóc, ale ja tej dokumentacji nie znam, więc nie wiem czy bardziej o sprawy księgowe, czyli coś pod "3" z JRWA", czy merytoryczne, czyli "4+". W ostateczności na współpracę, czyli 07... ale to ostateczność,

ewelina_907

Rovan

Niezależnie od tego, czy dokumentacja prowadzona jest papierowo czy elektronicznie należy ja odpowiednio zaklasyfikować.
Zaś komórka ma prawo wystąpić do koordynatora czynności kancelaryjnych (archiwisty) z zapytaniem o właściwą klasyfikację.

W tym przypadku rozumiem, ze chodzi o realizacje obowiązku o którym mowa w art. 90 ust. 2 ustawy o samorządzie gminnym:
Cytat
Wójt przedkłada regionalnej izbie obrachunkowej, na zasadach określonych w ust. 1, uchwałę budżetową, uchwałę w sprawie absolutorium oraz inne uchwały rady gminy i zarządzenia wójta objęte zakresem nadzoru regionalnej izby obrachunkowej.

W zależności od tego jaki akt prawny podlega przedłożeniu do RIO (uchwała budżetowa, czy inne akty normatywne gminy) właściwa będzie następująca klasyfikacja:
- przedłożenie uchwały budżetowej - 3022 "Opiniowanie budżetu przez RIO"
- przedłożenie innych aktów (nie związanych z budżetem gminy) - 074 - "Opinie prawne na potrzeby gminy i jej jednostek organizacyjnych"

Cytat: Barsa w Grudzień 07, 2023,
W ostateczności na współpracę, czyli 07... ale to ostateczność,

Klasy dotyczące współpracy (w JRWA dla Gminy 03) służą wyłącznie do rejestracji spraw, których przedmiotem jest jakiś zakres współpracy, a nie wszelkiej korespondencji.
Te klasy wciąż są częścią rzeczowego wykazu akt i obowiązuje zasada klasyfikacji rzeczowej (tematycznej).
Zresztą akurat w JRWA z 2011 r. hasła klasyfikacyjne w tych klasach jednoznacznie określają, że ma tam trafić dokumentacja dot. nawiązywania współpracy, zawierania umów i porozumień o współpracy, nie powinno więc rodzić to żadnych wątpliwości.

Barsa

Akurat nie wyznaje się na gminach itd. za bardzo i nie skojarzyłem, że jak RIO to od razu chodzi o samorządy. Mea culpa. W Większości jrwa 07 to jest współpraca. Natomiast co tam trafia to już inna para kaloszy. Jednak archiwa państwowe radzą unikać tej klasy (nawet rok temu usunięto to z JRWA, które robiłem dla jednej instytucji, sic!) i ogarnięci archiwiści zakładowi także, bo rodzi to potem problem... z archiwami państwowymi  ;) Dlatego napisałem, że dla mnie to ostateczność, choć dla niektórych urzędników to była przez lata klasa "pierwszego użytku"...

Rovan

Dlatego ja zawsze podkreślam, że klasa "Współpraca", tak jak pozostałe klasy JRWA jest tematyczna i ma służyć wyłącznie do gromadzenia dokumentacji dotyczącej współpracy, a nie jako zbiór korespondencji wszelakiej ;D