W teczce będzie to, co uda się do niej wprowadzić -
- programy (są to książeczki programowe, wkładki programowe z obsadami, czasem grube książki A-4),
- recenzje (wycinki z gazet, tłumaczenia z oryginałami,
- zdjęcia w przeważającej części o rozmiarze 30x20mm
Problem techniczny:
Jak to wszystko układać?
- recenzje mam zamiar poukładać chronologicznie w kopertach, czy na kopercie umieścić spis, co ona zawiera?
- zdjęcia są opisane z tyłu - moim zdaniem powinny być poprzekładane papierem bezkwasowym, żeby się po latach nie skleiły, nie wiem czy mam racje
czy powinny być w osobnej kopercie?
- książki programowe włożyć luzem do teczki, czy w kopertach? (niektóre są grube i cieżkie)
I co teraz z paginacją i spisem spraw?
Ja jestem człowiek omylny, ale wziąłbym duża teczkę SRA3 lub większą z sztywnymi okładkami, w której zamieściłbym książki, koperty, inne rzeczy.
Robienie wspólnej teczki (książki) odradzam:
odradzam też dziurkacz, którym robimy dziury w czymkolwiek.- gazety umieścić w kopertach A3 (opisał np. rocznikami)
- tłumaczenia, nie rozdzielać z oryginałem. Jeśli tych materiałów jest bardzo dużo to bym porobić przedtem zakładki i zszyć.
- zdjęcia, tu jest problem, z kopert wypadają w dużych ilościach, poza tym niszczą się przy wyjmowaniu i wkładaniu, zrobić skanowanie, a zdjęcia, filmy wydzielić do dużego pudła, albumu, i zapewnił dobre warunki (mała wilgotność powietrza),
ten materiał przy konserwacji powinien być inaczej traktowany niż zwykły papier, dlatego powinien być moim zdaniem osobno.
Duże i grube książki wydzielić i na pewno nie rozszywać ich.Paginacja, dla to mnie to utopia. "Nie powtarzaj tego dalej".
Trzeba zrobić, bo to rytuał archiwisty i nic więcej. Służy to tylko i wyłącznie, czy ktoś nie zgubił, zniszczył, ukradł materiał archiwalny. Niestety z doświadczenia wiem, że jeśli materiał nie jest zeskanowany, to można sugerować, że archiwista pomylił się w liczeniu.
Więc i paginacja jest zbędna, chyba że będzie spis treści zasobu???
Do paginacji wliczamy wszystko (koperty, gazety, porwane nie wiadomo co, strony i okładki książek (wyjątek niezapisane strony),
a zdjęcia, nie mażemy flamastrem na zdjęciach(
dla mnie jest to niszczenie materiału), z drugiej strony ołówkiem i tylko jedną stronę
W teczce głównej trzeba napisać ilość wydzielonych książek najlepiej skrót, pudła ,albumy i inne i to co jest w teczce.
Pozdrawiam